Buna Vestire – tradiţii şi obiceiuri la creştini

Sărbătoarea cu cruce roşie Buna Vestire este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 25 martie.

Buna Vestire aminteşte de momentul în care Arhanghelul Gavriil îi vesteşte Maicii Domnului despre naşterea Mântuitorului.
Sărbătoarea de Buna Vestire este şi prima sărbătoare confirmată în documente, dintre toate sărbătorile Maicii Domnului.
Buna Vestire este sărbătorită în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica Ortodoxă acordă dezlegare la peşte, indiferent de ziua în care cade această sărbătoare.
De sărbătoarea cu cruce roşie Buna Vestire, sunt legate o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care creştinii le păstrează cu sfinţenie.
În ziua de Buna Vestire, oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire, pe 25 martie, vor avea necaz tot anul.
În alte regiuni, pentru a se asigura că vor avea parte de roade bogate în livezi, oamenii amenințau pomii cu toporul după care îi stropeau cu țuică.
Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Zămislirea Domnului. În calendarul popular, Bună Vestire mai poartă și numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului.
Datorită faptului că în această zi este dezlegare la peşte, o superstiție spune că persoană care gustă în această zi peşte se va simți întregul an precum peștele în apă.
În popor se mai spune că toți pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă în ziua de Buna Vestire, pe 25 martie. În caz contrar, toți peștii din acea apă vor muri.
De Buna Vestire, pe 25 martie, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toți oamenii îmbrăcăți în haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare și cu stomacul plin.
Dacă oamenii nu ar îndeplini cu strictețe aceste ritualuri se credea că respectivii nu se vor putea bucură de toate bogățiile pe care anul urmă să le aducă. Iar dacă primul cântec al păsării era auzit pe stomacul gol, în stânga sau în spatele omului, acest lucru era un semn rău, precum spun și versurile “Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”. Mai mult, conform unei superstiții, persoanele care auzeau cucul toată primăvară urmau să moară în scurt timp.
În unele locuri se obișnuia ca, de Buna Vestire, pe 25 martie, flăcăii și fetele de însurătoare să întrebe cucul câți ani mai trebuie să aștepte până se vor căsători. Dacă pasărea tăcea acesta era prilej de mare bucurie deoarece tăcerea semnifică o căsătorie grabnică, în timp ce cântecul cucului însemna încă un an de așteptare.

Sursa antena3.ro