Bugetul comunei Guşoeni, afectat de o decizie aberantă

Nu excludem ca şi alte localităţi din Vâlcea să aibă de suferit din cauza unei măsuri dispuse de unii economişti din Ministerul Finanţelor care au “croit” bugetul de stat pe anul 2018.

Primarul Nicolae Concioiu ne-a explicat detaliat situaţia:
“Bugetul comunei noastre depinde în mare măsură de cele 4-5 miliarde de lei vechi pe care îi primeam anual de la Guvern. Nu am mărit impozitele şi taxele pentru că lumea este săracă şi chiar dacă le–am mări nu ne aduce venituri prea mari. Ei bine, în bugetul de anul ăsta a fost prinsă o măsură care ne dezavantajează cumplit. Şi care nici nu este logică în cazul primăriei Guşoeni. S-a luat decizia ca acele primării care au avut excedent financiar la finele anului 2016 să primească acum cu 50% mai puţini bani decât excedentul de atunci. Noi am primit de la Guvern o sumă mare de bani în luna noiembrie 2016 din fondul de intervenţie pentru lucrări de intervenţie. Nu am avut cum să îi cheltuim, în primul rând nu aveam voie să îi cheltuim pentru acoperirea altor cheltuieli, iar birocraţia licitaţiilor a făcut să avem banii în cont la finele anului, lucrările le-am făcut abia în februarie anul următor. Ori acum suntem prinşi ca având excedent în 2016 şi ne-au tăiat toţi banii. Nu primim de la Guvern niciun leu anul ăsta din cota defalcată a TVA. Suntem pierduţi şi pentru că am aflat Consiliul Judeţean Vâlcea nu a primit fonduri de la Bugetul de Stat anul acesta pentru a repartiza administraţiilor care au nevoie. Nu ştiu efectiv cum vom supravieţui şi cum vom face faţă cheltuielilor obligatorii”.
Credem că este necesar ca parlamentarii vâlceni să solicite Ministerului Finanţelor să repare efectele negative ale unei decizii care afectează grav bugetele unor localităţi aflate în astfel de situaţii. (T.G.)