Bordeiul de poveste de la Olăneşti

Casa semi-îngropată în pământ pe care Dragoș Iliescu și-a construit-o la Băile Olănești are ca sursă de inspirație bordeiele dacice, dar nu aduce deloc cu acestea, singurele asemănări fiind materialele de construcție folosite: pământul, lemnul și piatra. Deja făcută cunoscută românilor din întreaga ţară, în urma unui reportaj difuzat de TVR, casa uimeşte prin modernism şi prin faptul că nu îi lipseşte confortul și tehnologia zilelor noastre. În plus, aceasta este proiectată să reziste la cutremure de peste 10 grade pe scara Richter și nu are nevoie de aparate de aer condiționat, pământul fiind elementul care îi garantează răcoare naturală pe timp de vară, dar și protecție împotriva intemperiilor în celelalte anotimpuri.

Printre vilele fortificate și vopsite în toate culorile curcubeului din stațiunea Băile Olănești, căsuța cu acoperiș din spice de grâu a lui Dragoș Iliescu este cu adevărat o pată de culoare. Model de inspirație în realizarea acestei locuințe i-au fost bordeiele dacilor, după cum mărturișește arhitectul bucureștean care este convins că strămoșii noștri au găsit rețeta ideală pentru a trăi în armonie cu natură. Bărbatul este pasionat de tot ceea ce înseamnă stil de viață sănătos, tradițional, vindecarea spirituală fiind cea care l-a determinat să se apuce de un astfel de proiect. „În ultimii ani am descoperit multe în domeniul sănătății și alimentației sănătoase, dar mi-am pus întrebarea ce facem cu sănătatea care ne este influențată de spațiul în care locuim. Nu putem să stăm într-o construcției în care sunt multe suflete, unul peste altul, într-un spațiu îngrămădit cum este cel de la bloc. Omul are nevoie să stea în aer liber, să trăiască în aer liber, deci și casa trebuie să fie și în aer liber mai ales vara. Dacă toți pereții sunt pătrați și toate unghiurile drepte se generează niște linii de forță care sunt nocive organismului, așa că am hotărât, împreună cu familia, să realizăm o locuință care să ne genereze energie pozitivă”, poveștește Dragoș Iliescu. Familia Iliescu a părăsit în urmă cu trei ani Bucureștiul pentru a se muta la Băile Olănești unde a găsit o bucată de pământ de 1000 de metri pătrați, lângă pădure, și un meșterul care să îi transpună în realitate visul. Acum, în curtea familiei sunt două case desprinse parcă din romanele despre hobbiți ale lui J.R.R. Tolkien. „Este ceva aparte, ceva cu totul și cu totul deosebit. Nu am mai făcut până acum nimic asemănător pentru că nu mi-a mai cerut nimeni până acum să fac așa. O astfel de casă este probabil ceva mai scumpă decât cele clasice pentru că am folosit lemn mult, în special lemn de stejar și în plus și rețeta de tencuială este una ieșită din comun, cu pământ, nisip, balegă de cal, fân, var și câlți. Dar oricât ar fi de complicat și poate și un pic mai costisitor decât construcțiile clasice, recomand acest gen de casă pentru că e ca și cum ai locui în Rai”, mărturisește Gheorghe Rotariu, meșterul care a realizat construcțiile.

Acoperișul, numai bun să fie cultivat

Casele, cea în care locuiește acum familia Iliescu cu o suprafață de 200 de metri pătrați, semi-îngropată în pământ, și o casă de oaspeți cu o suprafață de 60 de metri pătrați realizată la suprafața solului, sunt adevărate bijuterii arhitectonice, elemente folosite fiind lemnul, piatra și pământul. Arhitectul bucureștean a crezut în acest material fabulos – pământul, și l-a folosit atât pentru a se apăra de cutremure și de radiații, dar de intemperii. „Acoperișul este din pământ. Multă lume se întreabă dacă se poate face așa ceva cu autorizație. Se poate face. În Germania sunt deja foarte multe astfel de case cu acoperiș verde. Chiar și o casă normală se poate adapta să aibă un acoperiș verde. De ce să ai o casă cu acoperiș verde când se poate sta foarte bine și cu tablă pe casă? În primul rând pentru că redai această suprafață naturii. Acolo vor veni probabil miliarde de spirite vii, de la furnici, albine şi fluturi până la alte vietăți. Poți chiar să îți faci o mică grădină. Noi avem grâu pe casă, dar paote fi cultivată cu orice. Apoi, acest tip de acoperiș oferă un confort termic deosebit pe timp de vară pentru că pământul și iarba nu încing așa de tare cum face tabla. Cât privește costurile, acestea sunt relativ mai scăzute decât în cazul construcțiilor clasice în cazul casei de pământ la suprafață pentru că folosești pământul pe care îl ai în curte ca să construiești și un pic mai ridicate în cazul construcției semi-îngropate pentru că dacă intri sub nivelul solului consumi cam de două ori mai mult ca la nivelul solului. Depinde însă și de finisajele pe care le folosești”, a mai precizat arhitectul Iliescu.

Balega, remediu natural împotriva mucegaiului

Un an și jumătate i-a luat lui Dragoș Iliescu să ridice casa principală, iar la final când a tras linie a constat că a cheltuit aproximativ 250 de mii de euro, însă rezultatul este fantastic. Casa are tot confortul necesar: living, baie, bucătărie, dressing, două dormitoare, cadă cu hidromasaj. Ba chiar și un adăpost antiatomic construit după un proiect elaborat de specialiști în domeniu pentru a rezista la un cutremur de 10 grade pe scara Richter, atât de adâncime, cât și de suprafață. „Cum poți să faci o casă cu acoperiș de pământ care să fie și rezistentă? Se poate. Astea clasice dispar toate la un cutremur mai puternic, astea realizate din pământ, paradoxal, rezistă însă…”, adaugă meșterul Rotariu. Încălzirea se face de la șemineul central, care funcționează pe lemne. Dragoș Iliescu a finalizat și căsuța pentru oaspeți. Față de prima casă, aceasta din urmă a fost realizată la suprafața solului, pe structură de lemn de stejar. „Pe o fundație de piatră este pusă o talpă de stejar. Fundația casei este practic această talpă de stejar. Este ca și cum ai ridica casa cu totul, ca un șasiu autoportant. Vin apoi stâlpi de stejar iar în mijloc am pus pământ. Am cercuit, cum se spune pe aici în această zonă, sau mai bine zis, am bătut nuiele, și pe o parte, și pe alta și înăuntru am aruncat pământ cu paie și cu balegă de cal. Nu pentru că i-ar da nu știu ce consistență balega, dar aceasta conține niște enzime care ajută ca peretele să nu mucegăiască. Funcționează ca un fel de antibiotic”, a mai precizat bucureșteanul.
Noua construcție are 60 de metri pătrați și două niveluri – parter cu un living cu bucătărie inclusă și o baie cu cadă pe colț și hidromasaj. Are și beci de șapte metri și două terase mici, plus acoperișul cu pământ, unde vara poți să stai la plajă.
Planurile pentru viitor ale arhitectului bucureștean nu se opresc însă la cele două case de la Olănești. Acesta speră că locuințele sale eco vor fi un model pe care mai mulţi vâlceni vor dori să îl pună în practică, având în vedere că „gradul de confort” este unul care nu se regăseşte la nicio altă locuinţă construită în stil convenţional și, în plus, sunt și sănătoase.

Gabi Cîrjaliu