Bogdan Constantin Matei susţine propunerea legislativă prin care persoanele fără acte de identitate ar putea beneficia de îngrijiri medicale gratuite

Potrivit unei propuneri legislative înregistrate la Senat pentru dezbatere şi susţinută şi de senatorul PSD Bogdan Constantin Matei, anumite categorii de persoane care nu dețin cod numeric personal ar putea beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuției și ar putea fi scutite de la coplată.

O Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, şi pentru completarea Legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului, care a ajuns de curând în atenția senatorilor pentru dezbatere, vizează modificarea categoriilor de persoane care pot beneficia de asigurare medicală și de tratamente gratuite în sistemul medical de stat, fără plata contribuțiilor.
Propunerea legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul celor două camere ale Parlamentului, de promulgare din partea șefului statului și de publicare în Monitorul Oficial.
“Proiectul de lege va da anumitor categorii de persoane care nu au cod numeric personal posibilitatea de a beneficia de asigurare, fără plata contribuției și de a fi scutite de efectuarea coplății. Măsura va viza mai multe categorii de persoane fără acte, și anume copiii cu vârsta de până la 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, femeile însărcinate sau lăuze și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane”, afirmă senatorul Matei.
Propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.