Bătălie în 2 pentru președinția Consiliului Județean Vâlcea: Constantin Rădulescu versus Cristian Buican

Devine evident că la localele de peste mai puțin de un an bătălia pentru conducerea Consiliului Județean Vâlcea se va duce între actualul președinte Constantin Rădulescu, fost deputat și lider al PSD Vâlcea, și între deputatul Cristian Buican președinte al PNL Vâlcea.

Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență, la începutul săptămânii, legislația privind alegerile locale. Noul act normativ este unul profund democratic și elimină trocurile politice și negocierile dintre partide peste capul alegătorilor pentru desemnarea președinților de Consilii Județene.
Ordonanţa de urgenţă prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu Judeţean prin vot direct de către cetăţeni. Vicepremierul Daniel Suciu a explicat că din cei 34 de preşedinţi de CJ care au trimis punct de vedere, la Guvern, 29 susţin această modificare a legislaţiei, iar printre aceştia sunt inclusiv reprezentanţi ai partidelor care astăzi sunt în Opoziţie.
Ordonanța nu convine deloc celor din USR, PULS și PMP care nu au personalități puternice în județe și a căror șansă de a accede la conducerea unui CJ era negocierea după alegeri pentru a obține eventual voturile unor aliați din CJ.
Astfel de negocieri au determinat cu mulți ani în urmă ca Partidul Umanist Român, fostul PUR să pună mâna pe conducerea CJ Vâlcea, deși avea doar doi consilieri județeni.
Votul direct implică ca cei care candidează să aibă notorietate, realizări politice și/sau administrative, cariere profesionale, comportament exemplar, programe bine determinate și proiecte și să intre în contact direct cu mulți cetățeni din județul respectiv.
Evident că și activul de partid contează și echipa de susținere și de campanie a unui astfel de candidat.
În județul Vâlcea calculele prezente arată că niciun eventual candidat al PMP, PER, PSR, USR, PLUS, ALDE sau altă formațiune nu poate depăși în vot direct pe liderii județeni ai PSD și PNL.
Anticipăm chiar ca între cei doi să fie o diferență foarte mică la final și mai există posibilitatea ca cel care va pierde să poată forma o eventuală majoritate pentru a obține ulterior unul din posturile de vicepreședinți ai CJ dacă va dori acest lucru.
La ultimele alegeri, cele europaralmentare din 26 mai, PNL a obținut 900 de voturi în plus față de PSD în Vâlcea dar menționăm că în județ au votat peste 22 de mii de cetățeni pe liste suplimentare ceea ce nu mai este legal la alegerile locale.
Cei doi lideri au o mare notorietate, beneficiază de echipe de campanie experimentate, vor fi ajutați de candidați foarte buni la primăriile vâlcene, au experiență de candidați amândoi câștigând în cariera lor și câte un mandat, pe vot uninominal, de deputat.
Cei doi lideri sunt extrem de bătăioși și nu vor evita atacurile și confruntările directe în campania electorală, au capacitatea de a prezenta vâlcenilor proiecte interesante.
Ceea ce este mai important este că această confruntare care pe care va mobiliza o armată imensă de susținători și este posibil ca în județ să se înregistreze o prezență record la vot și este bine ca președintele CJ să fie ales direct de un număr cât mai mare de cetățeni pentru a îi da legitimitate și nu de un număr de 17 consilier sau 18 consilieri județeni cât era nevoie până la această ordonanță.
Nu am luat public declarație niciunui din cei doi lideri legată de această modifcare legsilativă, dar știm că amandoi au suținut în diverse ocazii că votul uninominal este cel mai corect sistem pentru alegerea unui președinte de CJ.

Traian GUMINSKI