Bătaie de joc pe banii cetăţenilor la Consiliul Local Lungeşti

A lipsit foarte puţin ca cei şapte consilieri din comuna Lungeşti, cei care s-au opus de aproape trei ani împotriva tuturor proiectelor supuse spre aprobare, să nu aprobe bugetul în şedinţa ordinară a Consiliului local din localitate, care a avut loc ieri, 8 februarie, la Căminul Cultural. 300 de oameni i-au huiduit pe cei şapte consilieri care s-au dovedit afoni în ceea ce înseamnă legislaţia, dar şi în ceea ce priveşte chiar ordinea de zi a şedinţei. “Cei şapte magnifici”, cum le spune primarul Tiberiu Costea, sunt viceprimarul Ion Pătru, urmat de consilierii Marica Silvestru (fost PDL, acum independent), Dumitraşcu Ionuţ (PSD), Cojocaru Mihai (PSD), Cheşnoiu Ion (PMP), Carcadia Gheorghe (PSD), Carcadia Aurel (PMP).

DSC_0005_640x425
Ziariştii prezenţi ieri pentru câteva ore la şedinţa de la Lungeşti au denumit “Las Fierbinţi de Lungeşti” şedinţa cu năbădăi în care s-au dat în stambă cei şapte consilieri împotriva a tot ce înseamnă dezvoltare pentru comună. În ciuda faptului că şedinţa avea loc cu câteva zile întârziere după prevederile legale, iar bugetul trebuia votat de urgenţă, consilierii nu au arătat locuitorilor care şi-au plătit taxele şi impozitele la zi, decât bătaie de joc şi incompetenţă. Deşi bugetul local şi lista de investiţii s-a mai aflat o dată pe ordinea de zi a şedinţei din luna ianuarie 2016, consilierii PSD şi independenţi au suspendat şedinţa. “Nu din vina noastră a fost suspendată şedinţa, dar sumele sunt exagerate la unele puncte, de aceea vrem amendamente noi”, explica Ionuţ Dumitraşcu, consilier judeţean PSD. Ales prin vot preşedinte de şedinţă, Gheorghe Carcadia, a cerut prezenţa poliţiştilor în sală, speriat de huiduielile şi vociferările locuitorilor. Poliţistul a venit şi le-a explicat că nu poate sta acolo, conform legii, ci doar afară, iar dacă se va întâmpla ceva, va interveni. Discuţiile despre buget au durat nu mai puţin de 2 ore. Cei şapte consilieri s-au arătat nemulţumiţi de faptul că au fost alocaţi prea mulţi bani pentru birotică şi carburanţi la Primărie. Li s-a explicat că angajaţii Primăriei lucrează pe calculatoare vechi de ani buni şi că pentru eficienţă în acordarea de servicii locuitorilor este nevoie de achiziţionarea a patru calculatoare noi şi au fost enumerate toate maşinile şi utilajele administraţiei locale care consumă carburant în folosul cetăţenilor. Primarul Tiberiu Costea a prezentat bugetul întocmit pe înţelesul tuturor celor prezenţi în sală, precizând că anul 2015 s-a încheiat cu un excedent de 32 miliarde de lei vechi, bani cât n-a avut comuna în toţi anii de după Revoluţie. “Am adus contabil de la Şuşani să ne facă bugetul şi dacă doriţi nu dau înapoi să mai aduc pe cineva. Numai cu ajutorul cetăţenilor care şi-au plătit taxele şi impozitele la timp am reuşit asta. Am adus şi morţii cu microbuzul. Avem maşină de pompieri, şi multe altele, nu sunt ale mele, sunt ale comunităţii. Am consumat combustibil ca să aduc bani în comună”, a precizat primarul Costea.
Unul dintre înverşunaţi însă a fost chiar învăţătorul din comună, consilier local PSD, Ionuţ Dumitraşcu care dorea să taie din banii care revin inclusiv şcolii pentru birotică şi carburanţi. Prezent la şedinţă, alături de consilierii judeţeni Ştefan Prală, Gheorghe Folea, Victor Popescu, şeful Serviciului Buget Finanţe din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, Rizea I., le-a explicat că bugetul trebuie aprobat, altfel comuna Lungeşti riscă, conform legii, să piardă banii alocaţi de la bugetul de stat, fiind singura localitate din judeţ care n-a aprobat bugetul în termenul legal. Reacţia consilierilor a fost una destul de dură, strigându-i că nu vine el să le dea lecţii despre buget, că până la urmă nu ştiu ce specialitate are. Din nou, locuitorii prezenţi în sală au reacţionat, iar preşedintele de şedinţă a vrut să suspende din nou şedinţa.
DSC_0012_640x425
“Sunt, într-adevăr, sume de care şi eu am fost puţin speriat. Am făcut decontări la finele anului 2015 pe care nu puteam să cred că le voi face vreodată. Nici cei de la Finanţe nu au fost atât de încrezători că vom reuşi ca pe data de 31 decembrie a anului trecut să face o plată de peste 22 de miliarde lei vechi. În data de 28 decembrie eram în cabinetul ministrului Dângu, semnam un contract pe canalizare de 110 miliarde lei. Stimaţi cetăţeni, am consumat şi o să consum combustibil cu Loganul Primăriei, pentru că acel Logan a consumat 150 milioane de lei vechi şi am adus cel puţin 4 milioane de euro până acum, în comună. Şi microbuzul şcolar este adus de mine. De ce credeţi că nu se mişcă din loc? Pentru că nu aţi votat, domnilor, angajarea unui şofer. Nici unul dintre voi nu aţi venit să îmi propuneţi un amendament. Nu mă blocaţi pe mine, blocaţi comunitatea!”, le-a spus primarul celor prezenţi. După două ore a fost votat bugetul comunei cu aşa-zisele amendamente care de fapt nu se ştiau prea bine care sunt, cei şapte consilieri abia făcând lista. Pe la punctul şase, din nou s-au inpotmolit când de fapt au dovedit cetăţenilor că de fapt nu ştiu ce votează. Proiectul de hotărâre era pentru angajarea unui specialist pe o funcţie ocupată de un debutant. Concluzia consilierilor era că de fapt se angajează şi se cheltuie bani. S-a chinuit primarul să le explice mult şi bine ca să înţeleagă de fapt ce votează. Ba, mai mult, preşedintele şedinţei, la unul dintre puncte a reacţionat foarte dur spunând că nu supune sub aprobare, în ciuda faptului că ordinea de zi era deja… aprobată.
Şedinţa a continuat încă câteva ore bune în accelaşi mod, iar cetăţenii dezamăgiţi de ceea ce văd au plecat pe rând acasă. Un circ politic ieftin, în care doar cetăţenii comunei au de suferit din cauza incompentenţei unor aleşi.

Letiţia Lazăr