Bani de la stat pentru candidaţii la alegerile locale!

În sfârşit intrăm în normalitate. O campanie civilizată înseamnă prezentarea proiectelor, a ideilor, a programelor şi a candidaţilor. În niciun caz nu înseamnă împărţirea de alimente, de pelerine, de găleţi de plastic,galoşi de cauciuc, mălai, ulei, de brichete şi pixuri! Şi nici kilometri întregi de banere cu moacele candidaţilor şi liderilor politici înşirate de-a latul tuturor drumurilor din România.

Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat calendarul alegerilor locale din vara acestui an.
Conform calendarului, în perioada 12 — 26 aprilie vor fi depuse dosarele candidaților pentru primării, consilii locale și județene.
În 4 mai va fi anunțată lista definitivă a tuturor candidaților.
În 6 mai, campania electorală va începe efectiv.
Buletinele de vot urmează a fi tipărite pe 26 aprilie, iar campania electorală se va încheia pe data de 4 iunie.
Duminică, 5 iunie, în intervalul orar 7 — 21 va avea loc procesul de votare.

Bani pentru presă

Presa din ţara noastră a fost neglijată mereu în campaniile electorale. Grosul fodurilor de campanie, fie ale unor candidaţi fie ale organizaţiilor politice, s-au scurs mereu pe “pomeni electorale”. De fapt, pe mituirea sub o formă sau alta a electoratului, plus pe milioane de metri pătraţi de banere şi meşe electorale absolut inutile alegătorilor.
În sfârşit, candidaţii pot acum aloca fonduri substanţiale presei locale şi centrale şi astfel să contribuie la o corectă înformare a fiecărui alegător. Ca o noutate în alegerile din România, se poate vorbi despre o bugetare a campaniei electorale fiecărui candidat cu bani de la stat, doar dacă acesta doreşte.
Astfel, candidații pentru comune vor primi 50 de milioane de lei vechi, un candidat pentru funcţia de primar al unui oraş va primi între 80 și 100 de milioane de lei vechi, în funcție de numărul de locuitori, iar municipiile vor primi 150 de milioane de lei vechi. În condiţiile în care candidaţii pentru funcţia de primar vor dori să primească bani de la bugetul de stat pentru campania electorală, mult mai multe instituții de control vor putea avea dreptul de a verifica ce s-a făcut cu acești bani. Ce se poate face cu banii de la bugetul de stat pentru campania electorală? Pot fi tipărite afișe, se poate achita publicitatea în mass-media, pot fi achitate cheltuieli de personal, cheltuieli cu combustibilii sau chirii. Este interzisă, în campania electorală care urmează să înceapă în luna mai, afișarea de bannere sau de meșe pe clădiri cu însemnele candidatului sau ale partidului respectiv. Candidaţii vor putea să tipărească doar afişe şi să-şi facă publicitate electorală în media. Mai trebuie să precizăm că, dacă va lua bani de la stat, candidatul nu mai are voie să suplimenteze suma cu fonduri din alte surse. Noua lege electorală desfiinţează „mita electorală”. S-a terminat cu miciile „atenţii” electorale precum tricourile, brichetele, pixurile, pungile, căciulile, găleţile etc. Cei care nu respectă noile reguli riscă să se aleagă cu dosar penal iar cei în funcţie pot chiar să îşi piardă mandatul.