“Balul Oierilor” de la Vaideeni, tradiţie onorată din străbuni! Aici tinerii îşi caută perechea

În prima zi a anului, pe 1 ianuarie, la Vaideeni are loc un Bal denumit “Balul Oierilor”. Şi în acest an acţiunea a avut loc în Căminul Cultural. Este o manifestare culturală tradițională devenită ritual şi având o vechime de aproape o sută de ani.

Foto Facebook Mihai Sko


Localnicii și invitații lor s-au bucurat parcă mai mult ca în alţi ani de manifestare foarte bine organizată sub forma unui festival românesc original, cu cântece şi dansuri populare
„Organizăm acest bal pentru a păstra tradiţia păstorească, foarte importantă pentru noi. Ca în fiecare an, balul a fost precedat de un spectacol oferit localnicilor de Primăria Vaideeni şi de Fundaţia Vaideenii. Tinerii din comună au cântat și au dansat, iar fluieraşii din vechea formaţie a Vaideenului le-au reamintit localnicilor de cântecele ciobăneşti tradiţionale. A fost ca de obicei un prilej de sărbătoare pentru noi” a declarat primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluţă, recunoscut pentru străşnicia de care dă dovadă în păstrarea obiceiurilor, a tradiţiilor moştenite de la strămoşii săi.
La „Balul oierilor” au participat localnici îmbrăcaţi în costume populare. Balul Oierilor atrage şi tineri din zone le limitrofe, dar şi oameni ai locului plecaţi între timp prin ţară şi prin alte ţări şi care revin pentru a petrece sărbătorile de iarnă în comuna natală şi a-şi aduce copii să vadă balul. Tinerii din Vaideeni folosesc încă acest prilej pentru a-şi căuta perechea, multe căsătorii încheindu-se după aceste baluri aşa cum s-a întâmplat an de an.

Letiţia Lazăr
Foto Facebook Mihai Sko