Au început să intre miliarde în Vâlcea
Normal că aceşti bani nu se văd şi nu se resimt în buzunarele vâlcenilor. Dar infrastructura se dezvoltă. Mai mult ca niciodată. O ştiu şi politicienii opoziţiei, dar nici ei nu pot să recunoască pentru că aşa este politica. Nasoală. Mai ales când preşedintele de partid de la centru îţi dă ordin să dai cu bâta în aleşii locali ai PSD. Dar primari liberali sunt corecţi în discuţiile cu jurnaliştii. Şi recunosc că pot face lucrări datorită acestor alocări pe PNDL 2.
PNDL este un program de finanțare multianual și are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare necesare pentru a crește atractivitatea climatului investițional al localităților din România. Programul finanțează proiecte diverse, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie.
Guvernele PSD din anul trecut au aprobat pe Programul PNDL II finanţarea a 204 proiecte ale autorităţii judeţene şi a celor locale din Vâlcea. Volumul iniţial al finanţărilor pe aceste proiecte a fost stabilit la 7450 de miliarde de lei.
Spunem iniţia,l deoarece deja s-au făcut economii. Din cele 204 proiecte sunt deja 17 finalizate. Adică proape 10%. Ele au fost licitate şi executate la sume mai mici decât cele maxime ce au fost prevăzute. Alte 28 de proiecte se află deja în faza finală de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor. Probabil imediat după sărbătorile pascale, Vâlcea va deveni un şantier.
Deşi multe administraţii locale au avut probleme în alcătuirea bugetelor locale din acest an, asta nu înseamnă că infrastructura va avea de suferit sau că nu vor fi investiţii. În câteva zeci de localităţi vâlcene, membre ale unor diferite Grupuri de Acţiune Locală, vor intra în acest an bani buni şi pentru achiziţionarea unor utilaje faza de depunere a proiectelor fiind deschisă până pe 15 aprilie. Noile tractoare cu lamă, exacavatoare, buldo excavatoare şi alte utilaje moderne vor însemna mult pentru aceste localităţi care în viitor vor cheltui sume mai mici pentru anumite lucrări, transport, amenajare, întreţinere sau deszăpezire.
Şi nu ne îndoim că vor fi destui edili care vor reuşi să depună şi proiecte în care vor atrage alte finanţări europene. Fiecare cetăţean din Vâlcea poate contribui la prosperitatea judeţului dacă adoptă o politică proprie de încurajare a firmelor locale. Care aduc pe piaţă servicii şi produse din ce în ce mai bune. Să fim mai puţin cârcotaşi, să avem mai multă încredere în cei pe care i-am ales şi să ajutăm investitorii locali apelând cât se poate de rar la produse şi servicii de import.
Traian GUMINSKI