Atenţie, elevi! Aveţi şansa de a vă pregăti în meseria de Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului la Colegiul de Silvicultură şi Protecţia Mediului

Se tot vorbeşte atât în mediile obișnuite, cât şi la nivelul specialiştilor din domeniul larg al protecţiei mediului, de schimbări climatice, de încălzire globală, de creşterea numărului cazurilor de cancer, de tot mai multe boli alergice, iar exemplele pot continua. Fără nicio îndoială, suntem martorii unor fenomene care arată schimbarea climei cu toate consecinţele ce decurg din aceasta şi care se concretizează în diferite dezechilibre ale mediului în care trăim, muncim, învăţăm, ne creştem copiii. Prin urmare, nu putem să nu devenim îngrijoraţi şi nu putem să nu ne întrebăm dacă se poate face ceva în această privinţă. Răspunsul este da, se poate face ceva de către fiecare dintre noi şi acest lucru poate fi învăţat, pas cu pas, de orice tânăr care se hotărăşte să urmeze cursurile calificării de Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului.


Programa şcolară pentru această calificare este deosebit de interesantă şi utilă pentru oricine, iar elevii se vor „înarma” pentru viață, cu cunoştinţe legate de meteorologie, hidrologie, ecologie, poluarea şi protecţia mediului, modalităţi de supraveghere a calităţii apei potabile, a solului, gestionarea corectă a deşeurilor din propria gospodărie sau de la locul de muncă.
Pentru a arăta cât de importantă pentru viața unui om este pregătirea în domeniul protecției mediului trebuie explicat termenul de ecologie- disciplină fundamentală a acestuia. Etimologic, ecologie vine de la cuvintele greceşti oikos, care înseamnă casă şi logos care însemană ştiinţă. Deci, am putea spune în sensul cel mai larg că elevii învăţă o meserie deosebit de frumoasă, cea despre casa noastră – planeta Pământ, despre ce înseamnă grija faţă de ea, cum trebuie să o protejăm, cum să-i restabilim echilibrul atât de mult afectat, cum să ne dezvoltăm durabil şi să avem o viaţă lungă şi mai ales sănătoasă.
Elevii care vor opta pentru această calificare vor învăţa să lucreze cu diferite aparate şi instrumente pentru a efectua analize ale apei, aerului, solului şi să interpreteze rezultatul acestora, să monitorizeze factorii de mediu, să aprecieze calitatea factorilor de mediu, să facă observaţii şi cercetări legate de o anumită specie de vieţuitoare, modalităţi de conservare in situ şi ex situ a biodiversităţii, noţiuni de legislaţia mediului, de managementul calităţii mediului etc., Acestea sunt câteva argumente pentru a alege o meserie captivantă şi mai ales utilă pentru viață.

Ing. Manea Rodica
Colegiul de Silvicultură şi Protecţia Mediului Rm. Vâlcea