În atenţia ISJ: Prea multă politică în şcoala Stoileşti

Mai mulţi cetăţeni din comuna Stoileşti a căror copii învaţă la Şcoala Generală din satul Stoileşti ne-au contactat şi s-au plâns că şi de această dată unii profesori au transformat deschiderea noului an şcolar în prilej de campanie electorală şi şedinţă de partid.

“Indiferent că este vorba de o şedinţă cu părinţii, de un concurs şcolar, de o festivitate, serbare sau altă acţiune trei profesori de aici schimbă imediat subiectul întâlnirii şi o dau pe politică. Critică Guvernul, PSD-ul, pe primarul nostru, Ministerul fac propagandă. Sunt liberali şi sunt şi consilieri, dar să facă politică la ei la sediu sau la şedinţele de la primărie, nu la şcoală. Ne-a deranjat că acum au făcut şi de faţă cu elevii la festivitatea de deschidere a noului an şcolar”, ne scrie un părinte pe facebook.
L-am contactat pe primarul Florin Ionescu care ne-a declarat:
“Din păcate nu am fost prezent şi la festivitate la Stoileşti pentru că am participat la deschiderea anului în şcoala din satul Urşi. Am aflat şi oarecum nu am fost surprins. Este vorba de trei cadre didactice care sunt şi consilieri liberali. Eu unul nu sunt deranjat de faptul că mă critică pe stradă, pe la vecini pe unde apucă şi că spun că nu fac ce trebuie. Lumea vede exact ce se face în comună, oamenii mă cunosc şi nu pot fi minţiţi. Mă deranjează propaganda politică care o fac la şcoală, şi cu părinţii, şi cu elevii care ar trebui să înveţe de la dascălii lor altceva, nu politică, nu ură, nu discursuri împotriva unui guvern, partid sau primar. Cred că ISJ ar trebui să se autosesizeze despre asemenea comportamente indiferent unde ar avea ele loc în judeţ. Politica ar trebui să dispară în instituţiile de învăţământ”, spune edilul comunei.
Redacţia noastră ca şi multe alte redacţii din Vâlcea şi din ţară am susţinut constant depolitizarea instituţiilor de învăţământ. Credem că ar trebui să existe o lege care să declare incompatibilă meseria de învăţător şi profesor cu cea de membru de partid. În România s-a ajuns în situaţia în care toată lumea din învăţământ este membru unui partid politic pentru că toate cadrele didactice cred că nu se poate avansa profesional, nu se poate ajunge director de şcoală, inspector sau inspector general decât susţinut politic. Iar împărţirea asta politică dăunează grav educaţiei şi pregătirii elevilor care sunt tentaţi să aibă model pe unii din dascălii lor. În perioada de formare, de pregătire a cunoştiinţelor, un copil sau adolescent nu are nevoie de politică şi nici nu este indicat să fie atras de dascăli în susţinera unui partid sau altul. În multe ţări vârsta minimă pentru a vota este de 21 sau 23 de ani exact pe principul că un om foarte tânăr nu are cunoştinţe politice şi adminstrative suficiente pentru a putea discerne la vot ce este mai bine pentru comunitatea sa. La noi s-a ajuns să vorbeşti unor copii de clasa 1-a despre Guvern, PSD şi politica pimarului. Credem că deja este exagerat.

Traian GUMINSKI