Ascultăm și nu judecăm!
Cuvântul acesta “viral” era, pe vremea când generația mea citea minim o carte pe săptămână (în timp ce avea rație o jumătate de pâine pe zi și învăța în clase de 40 de elevi), folosit cu sensul lui corect din DEX. Adică când se vorbea de un virus. Unul din biologie, nu din internet!
Acum, românii spun că este viral un clip, o imagine, o glumă, o prostie în general care este masiv distribuită pe rețele, mai ales pe acest TIK TOK folosit cu precădere de mulți cetățeni care nu au timp să mai citească.
Câte cărți au citit Marcel Ciolacu și Alfred Simonis în viața lor sau mai ales în ultimul an, nu putem bănui. Dar cu siguranță nu au prea avut timp. Unul este premier, deci gestionează o țară, celălalt conduce administrația unui județ.
De ce se scălâmbăie cei doi pe filmulețe distribute în ideea de a deveni virale? Păi, fiindcă au văzut că un nenea oarecare poate ajunge loc unu la votul românilor dacă vorbește vrute și nevrute pe Tik Tok.
Dar cine sunt cei care pot vota după Tik Tok?
Păi, sunt dintre ăia 94%!
Știați că indienii citesc în medie 10 ore/săptămână/persoană? În România, media e de 5 minute/zi/persoană.
Conform Eurostat, doar 6,2% din români citesc cărți. Suntem pe penultimul loc în Europa (Franța e pe ultimul cu 2,6%). Deci 94% dintre români nu citesc cărți.
Prin simplul fapt că citești o carte pe an, deja ai depășit 94% dintre români care nu citesc deloc. Dacă citești 52 de cărți pe an, ai intrat automat în top 1%!
Și nu ești pe Tik Tok. Nu ai nici cont acolo și nici nu știi ce spun cei ce au cont!
Nu citiți? Nu e ceva grav. Vă ascultăm și nu judecăm!
Traian Guminski