Anticipatele parlamentare ar dăuna doar USR – ANALIZĂ POLITICĂ

Există destui analiști care acuză un blat între PSD și PNL.
Fac parte din cei care cred că astfel de înțelegeri nici nu pot să aibă loc în varoanta clasică între oameni inteligenți și cu experiență politică. Ei înțeleg situația și se adaptează tacit la ea făcând ceea ce trebuie să facă pentru a supraviețui politic.
Blatul, dacă există, este unul tacit.
Atât lideri PNL, cât și PSD știu ca până în toamnă se vor eroda. Se vor eroda nu unul în favoarea celuilalt ci câștigător ar fi USR.
Normal că unor parlamentari nu le convin anticipatele pentru că și-ar pierde mandatele. Nu le convin anticipatele nici măcar actualilor parlamentari USR, majoritatea din ei ieșiți pe resturi data trecută, la redistribuire.
Orice lider inteligent al PSD ar accepta și ar duce partidul sper anticipate cu o singură condiție. Aceea ca acestea să aibă loc simultan cu alegerile locale.
În acest fel liderii PSD ar putea candida la mai multe posturi și să prindă unul din ele, inclusiv cei care-și vor pierde mandatele de parlamentar.
Apoi pierderile vor fi limitate. De exemplu în Vâlcea dacă alegerile au loc în iunie PSD va pierde doar un post de deputat. În toamnă este posibil să piardă două, iar liberali în iunie pot câștiga încă două mandate (unul de la PSD și unul de la ALDE) dar în toamnă vor câștiga maxim un mandat în plus
O campanie dusă în același timp cu mii de candidați la primării și consilii locale este mai eficientă. Iar PNL și PSD au împreună peste 90 la sută din mandatele de primari. Au aparatura de partid din mediul rural care împreuna cu cea a candidaților pentru parlamentare ar face o camopanei intensivă nimicitoare.
USR nu are nici măcar membri necesari să acopere listele de candidați la locale, nu are organizații și nu are structuri.
Dacă alegerile parlamentare au loc în toamnă, USR va câștiga multe mandate. Va câștiga și de la PSD și de la PNL.
În toamnă primarii liberali, dar și cei pesediști nu vor cheltui un leu de la ei pentru campania parlamentarilor și nici nu se vor implica activ.
Liberalii sunt acum pe val. Poate până în iunie mai pierd 5 procente, dar până în toamnă ar pierde mult mai multe.
Ca lider pesedist aș provoca anticipatele în vară, concomitent cu localele. Ca lider liberal aș accepta aceste anticipate simultan pentru că aș obține mai multe mandate de parlamentari și nu aș pierde decât foarte puțini primari în funcție.
PSD ar trebui să unească stânga într-o alianță cu Pro România, iar PNL să absoarbă din mers ALDE și PMP la aceste alegeri.
Doar așa cele două partide ar pune capăt ascensiunii uneia din cele mai periculoase forțe politice, incontrolabile și cu pretenții exagerate, numesc aici USR.
Dacă liberalii și pesediști sunt inteligenți și profită, vor da USR-ului ceea ce a urlat că vrea: alegeri anticipate.

Traian GUMINSKI