Analize post alegeri: România Unită nu are nevoie de lideri care dezbină

PRU — Partidul România Unită este proiectul generat oficial de câţiva migratori din PC şi PSD care au creat acest partid cu tentă naţionalistă acum aproape doi ani. Rolul formaţiunii era de a strânge electoratul fostului PRM a lui Vadim alături de cel format din tineri intelectuali naţionalişti, dar şi din oameni din mediul rural care sunt eurosceptici.

La nivel naţional formaţiunea reuşise să adune câteva persoane cu calităţi profesionale şi oratorice. Problema a fost că în teritoriu majoritatea filialelor au încăput pe mâna unor oportunişti care au dorit să facă politică pentru a ieşi din anonimat, din răzbunare sau din calcule meschine de a s e realiza profesional. În toată ţara, la alegerile locale din 5 iunie 2016, pentru funcţiile de primar, Partidul România Unită a strâns 0,47% din voturile cetăţenilor, adică 33.789 de voturi. În aceste voturi se regăsesc şi cele 520 de voturi obţinute de candidatul PRU la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, Florin Brăgău.
Eşecul lui Florin Brăgău, care cu un partid în spate o televiziune şi un ziar a reuşit să obţină mai puţine voturi decât independentul Bogdan Ţigaret mă bucură. Mă bucură că am rezistat tentaţiei de a scrie în campanie tot ceea ce ştiam despre Brăgău, adică suficient penru a convinge orice cetăţean cu scaun la cap să nu îi dea votul. Dacă aş fi făcut acest lucru, puteam crede că râmnicenii ar fi fost păcăliţi fără “ajutorul” meu. Dar eşecul acestui om şi a organizaţiei hibride politice create de el în Vâlcea mă bucură în primul rând pentru că un succes al său putea duce la un precedent extrem de periculos.
Orice politician local putea ajuge la concluzia că dacă vrei să răzbeşti, trebuie să îţi faci un ziar sau să reactivezi unul intrat în faliment sau în insolvenţă şi să investeşti puţin într-o televiziune locală care nu mai are bani de funcţionare.
Era ceva extrem de periculos pentru că Vâlcea până acum a avut patroni de presă care s-au ferit să aibă funcţii politice sau să candideze. Amestecul jurnaliştilor pe listele de candidaţi, ca şi amestecul politicienilor în echipe redacţionale este extrem de toxic şi nociv pentru societate.
Mai grav era că un succes al acestui om care acum un an făcea planuri despre cum îi va şantaja pe cei din PNL şi PSD pentru a ajunge preşedinte sau vicepreşedinte de CJ (omul se visa în poziţia actuală a lui Adrian Buşu), ar fi dat un alt exemplu prost noilor generaţii de politicieni. Acestea puteau ajunge la concluzia că trebuie să înjure în permanenţă şi să critice tot şi pe toţi pentru a avea succes. Să critice administraţiile şi să îi atace pe liderii politici vechi, să critice Europa, sistemul de Guvernare, Justiţia, ANAF, finanţele, DNA, Primăria, Preşedenţia, premierul nostru, pe al Germaniei, al Franţei al Angliei. Să îi denigreze pe ţigani şi pe unguri, eventual pe evrei. Să îi porcărească prin ziare proprii pe adversarii politici, să facă presiuni pe administraţii şi firme comerciale pentru a obţine bani necesarii politicii.
Puteau mulţi tineri să încerce exemplul lui Brăgău. Problema era că puteau să îi urmeze exemplu în afaceri şi în politică şi să creeze suferinţă şi decepţii în mii de familii.
Iar peste câţiva ani, în Vâlcea o mulţime de tineri cu ziare în spate ar fi atacat cu partide de buzunar Consiliul Judeţean spre a ajunge conducătorii judeţului prin şantajarea partidelor vechi.
Vâlcenii au dat dovadă însă de multă maturitate. S-au uitat la emisiunile televizate în care Brăgău se dădea în stambă, i-au privit moaca arogantă de pe afişele electorale şi l-au executat la vot. Pe el şi pe acest PRU care putea fi un partid interesant dacă renunţa la idioţenia cu Ţepeş, dar şi la ţeparii din structurile de conducere.

Traian GUMINSKI