Analiză sanitară! Cum putem învinge Pandemia și limita numărul de morți

Două știri ne-au atras azi atenția. Prima spune că: “Nu numai că România a rămas fără paturi la ATI dar nici în morgă nu mai sunt locuri. La Spitalul Județean Craiova, oamenii trebuie să stea la coadă ca să-și ridice morții, iar autoritățile au adus un camion frigorific pentru a depozita decedații de COVID care nu mai încap în morgă”.
A doua știre vine din presa unei țări aflată la mii de kilometri de noi.
“Vaccinarea împotriva Covid-19 devine obligatorie în Noua Zeelandă pentru personalul medical şi din învăţământ, categorii care nu vor mai putea să-şi exercite activitatea profesională dacă nu se imunizează”.
Ei bine, la noi este haos sanitar și am ajuns să fim în fruntea topului deceselor de multe zile din Europa, dar și din lume din cauza indeciziei politicienilor. Mulți dintre ei nevaccinați, dar și cei vaccinați incapabili să ia decizii clare. Oricum lumea este nemulțumită de cei aflați la putere din cauza restricțiilor de circulație, a programului de la magazine și a școlilor care ba sunt închise, ba deschise, ba online, ba prezență fizică. În acest timp o mare parte din salariații din M.A.I. sunt nevaccinați. Iar jandarmii și polițiștii sunt trimiși să-i amendeze pe cei care nu poartă mască în spații închise, care intră în magazine fără adeverință de vaccinare sau în restaurante. Este hilar. Cum la fel de anormal este ca salariații din sănătate, din administrație, din învățământ să fie nevaccinați. Dar cu salarii frumușele plătite de la buget și în caz de îmbolnăvire cu concedii medicale la fel de bune plătite tot de la buget. Plus mii de euro tratament în caz că ajung la ATI.
Este o situație gravă. Pur și simplu nu ne permitem peste 300 de morți zilnic. Asta înseamnă peste 9000 de morți lunar.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Băile Olănești se ridică la 4.186 de locuitori. Am prezentat la întâmplare populația din o stațiune vâlceană ca să înțelegeți ce înseamnă 9 mii de morți lunar pentru țara noastră.
Nu mai putem lăsa nimic la întâmplare, de aceea vaccinarea ar trebui să devină obligatorie pentru tot personalul din Poliție, Jandarmerie, Sănătate, Administrație locală și Învățământ.
Nu trebuie concediați cei care refuză vaccinarea, ci doar să li se suspende contractul de muncă pe o perioadă de 3 luni. În caz de lipsă de personal se vor angaja persoane care sunt vaccinate și doresc să lucreze în aceste domenii. În învățământ, de exemplu, sunt o grămadă de oameni ce au dat examene pe posturi și nu au putut obține un post, se pot face angajări temporare dintre aceștia, la fel și în sănătate, unde o mulțime de absolvenți de școli sanitare postliceale abia așteaptă un loc de muncă bine plătit la stat.
În final reamintesc celor care nu știu că vaccinul BCG (împotriva tuberculozei TBC ), unul nu foarte costisitor, a fost introdus în urmă cu câteva zeci de ani şi oferă protecţie împotriva tuberculozei timp de 60 de ani, spun specialiştii în pneumologie şi epidemiologie. Acest vaccin a fost introdus cu mulți ani în urmă, în perioada comunistă la noi în țară. Pe atunci elevii din clase le IV-VIII erau vaccinați direct în școli, în clasele de curs, fără să ceară nimeni nici acordul elevilor și nici al părinților.
Mulți dintre cei ce azi fac scandal împotriva vaccinării și care nu se vaccinează anti COVID trăiesc azi tocmai pentru că au fost vaccinați anti TBC.
Regimul comunist a făcut multe greșeli, a fost unul catalogat antidemocratic, dar politica vaccinării a fost una corectă. Prea multă democrație sanitară ne-a umplut spitalele de bolnavi și morgile de morți, a dus la incendii de secții ATI, la drame, a provocat suferințe, cheltuieli imense financiare, pierderea de locuri de muncă, a creat mulți copii orfani. Ajunge!

Traian Guminski