Analiză preelectorală! Cum poate pierde PNL în Vâlcea mandatul de senator

A fost o perioadă în care judeţului Vâlcea îi erau acordate 3 locuri de senator dar, de mai multe mandate, nu mai sunt decât două datorită numărului populaţiei. Tot de mai multe mandate PNL obţine un loc de senator în urma alegerilor parlamentare. Ei bine, anul viitor există şanse mari ca acest lucru să nu se mai întâmple.
Unul din locuri va fi luat de PSD care va obţine un scor apropiat de 50%. Pentru celălalt loc liberalii vor trebui să se lupte cu AUR şi rezultatul este neclar pentru că mandatul nu este acordat automat formaţiunii care va obţine cele mai multe voturi. El va fi dat la redistribuire pentru că atât PNL, cât şi AUR, nu-l pot obţine direct adică luând 50% din voturile exprimate în judeţ.
PNL va avea mari probleme la aceste alegeri datorită chiar unor liberali. O parte dintre ei au diminuat mult şansele doamnei senator Claudia Mihaela Banu de a obţine un mandat nou. E vorba de viceprimarul Virgil Pîrvulescu şi gruparea din jurul său care au tras rău de tot partidul în jos prin comportamentul să -i spunem imatur politic.
Pe altă parte, o parte din liberalii vâlceni au plecat cu Ludovic Orban în “Forţa Dreptei” şi fac de zor organizaţii locale. Partidul fostului premier şi menestrel liberal nu va obţine un scor de parlament, dar poate rupe cu uşurinţă un 2-3 la sută din voturile PNL.
Şi colac peste pupăză, decizia celor de la PSD de a-şi pune candidat la primăria Râmnicului, altul decât Mircia Gutău, îl va împinge pe edilul Râmnicului la o mutare. Acum are şansa de a prelua PER devenind preşedinte (este ales vicepreşedinte naţional). Primarul trebuie să-şi securizeze nu doar câştigarea unui nou mandat, dar şi o majoritate. Deci va lua în considerare varianta de a fuziona cu AUR sau de a face o alianţă electorală în Vâlcea. Iar la nivel naţional PNL şi PSD au bătut palma pentru a ţine alegerile locale simultan cu cele parlamentare în aceeaşi duminică. Cu Gutău vârf de lance în nişte alegeri simultane este foarte posibil ca AUR să devină a doua forţă politică din judeţ, să intre în Consiliul Judeţean şi Consiliul Local, să câştige Primăria Râmnicului şi un mandat de deputat, posibil şi unul de senator.
Dacă Gutău va atrage pe listele noii alianţe electorale şi unul-doi oameni de valoare din PSD sau PNL, lucrurile se vor complica şi mai rău.

Traian Guminski