Analiză politică! Voturile “secrete” ale lui Vicențiu Mocanu, candidatul AUR la Primăria Râmnicu Vâlcea

Experiența personală din presă și din atâtea alegeri îmi spune că niciun sondaj făcut acum în Râmnicu Vâlcea nu poate arăta dimensiunea exactă a popularității, dar mai ales a intenției de vot în privința candidatului Vicențiu Mocanu.
Probabil puțini candidați la funcția de primar a unui municipiu (care nu sunt primari în funcție) beneficiază însă de condițiile politice atipice din Râmnicu Vâlcea.

Primarii în funcție, în cazul nostru Mircia Gutău, beneficiază de voturile activului de partid (în acest caz PSD) și de voturile aduse personal, cele ale electoratului care-l simpatizează, au încredere în el sau sunt foarte mulțumiți de activitatea sa.
Cei ce candidează împotriva unui primar în funcție beneficiază de voturile activului lor de partid și de o parte a voturilor celor nemulțumiți de activitatea primarului. Spunem de o parte, pentru că electoratul nemulțumit își împarte voturile pe toți candidații ce luptă împotriva primarului în funcție.
Deci, cu cât un primar în funcție are mai mulți adversari, cu atât situația este mai favorabilă pentru el.
Vicențiu Mocanu are desigur voturile celor care cred în AUR. Acestea ar apărea în orice sondaj. Și ar mai apărea o parte a voturilor date de tinerii care votează prima dată în viața lor, a simpatizanților lui George Simion, a unor cetățeni extrem nemulțumiți de guvernarea PSD-PNL, de comasarea alegerilor, de creșterea prețurilor, de neputința de a accede în sănătate, învățământ, administrație fără pile și relații.
În Râmnicu Vâlcea există însă foarte mulți membri de partid și simpatizanți și votanți tradiționali ai PNL și PSD. Aceste organizații sunt mari. Au crescut natural în competiția dintre partide dar și din dorința unor oameni de a avea sprijin politic pentru a găsi un job ceva mai bun, o sinecură, o pilă pentru familie și copii, o speranță că pot câștiga ceva.
În PNL Vâlcea și în PSD Vâlcea există însă poate mai mult decât în orice alt municipiu, grupări mari de nemulțumiți față de cei ce au fost desemnați candidații partidelor și față de listele de candidați la consiliile locale ale acestora.
Niciun astfel de nemulțumit nu poate spune unei persoane ce-l chestionează la o sondare că nu va vota cu partidul său pentru funcția de primar. Mai ales că oamenii aceștia nu știu cine sunt cei ce fac sondajul. Așa că vor spune că votează cu Pîrvulescu sau cu Gutău.
Dar la liberali sunt chiar oameni cu vechime și funcție în partid care nu-l vor mai vota pe Pîrvulescu nici măcar șef de scară la un bloc. Niciun pesedist nu poate spune că nu-l va vota pe Mircia Gutău, dar sunt și aici nemulțumiți de venirea acestuia în partid și de promovarea pe lista de consiliu a unor oameni ce au avut de a face cu fel d fel de partide în cariera lor mai puțin cu PSD.
Sunt mulți care se simt marginalizați în partid de acești oameni, dați la o parte după ani în care au fost trup și suflet cu PNL și PSD și acum nimeni nu ține cont de activitatea lor, de loialitate, de vechime.
Nici un liberal însă nu poate vota candidatul pesedist și niciun pesedist nu poate vota candidatul liberal. Toată această masă nemulțumită și frustrată emoțional poate să-l voteze și eu cred că o va și face pe Vicențiu Mocanu.
Iar dacă nehotărâții și nemulțumiții din oraș, poate mulți ce nici nu mai voiau să voteze vor simți pe timpul campaniei electorale, că Vicențiu Mocanu poate coaliza majoritatea voturilor electoratului ce dorește o schimbare la primărie atunci orice se poate întâmpla.
Bineînțeles că mi-aș dori să știu, așa cum vor toți jurnaliștii, câte voturi “secrete” are acum Vicențiu Mocanu. Nu știu. Însă simt că mai ales la liberali are loc o mișcare naturală de regrupare a membrilor spre lupii tineri, dar cu vechime și o distanțare față de gașca toxică a viceprimarului chiulangiu.
Liberalii cu simț de conservare se leapădă de “Cel Rău”. Dar unde oare vor pune ei ștampila pe buletinele de vot???

Traian Guminski