Analiză politică: Retragerea din PapurăVodăStan

Pe timpul misiunilor din Afganistan, în cei aproximativ 14 ani, au căzut la datorie cinci militari de elită din forţele pentru operaţii speciale ale României, alţi 19 fiind răniţi. În total, România a pierdut 29 de militari în teatrele de operaţii în care este angajată în afara ţării. Aproape 200 de soldaţi români au fost răniţi în aceste misiuni.
Țara noastră a cheltuit cu hrana, echipamentul și soldele acestor oameni și a multor altor mii plecați în misiuni absurde la capăt de lume, în țări care niciodată nu au pus în pericol țara noastră.
Ulterior am plătit cheltuieli sanitare, pensii de invaliditate, pensii de urmaș. În acest timp ne-am lăsat granițele descoperite desființând unități militare de grăniceri și acum orice neica nimeni de oriunde din lume poate intra clandestin în țara noastră și după ce intră mai cere să -i dăm și cazare și hrană..
Am desființat unități de aviație și acum nu avem măcar piloți și avioane de patrulare. Am desființat vestitele batalioane de vânători de munte, dar și mai grav am desființat unități de elită din arma Geniu Construcții și Căi Ferate, unități care puteau construi, la prețuri mult mai mici decât multinaționalele și americanii, șosele, poduri, autostrăzi și căi ferate.
În schimb americanii ne-au obligat să le cumpărăm la preț exagerat armament second hand, ne-au pus să mărim alocațiile date ministerului apărării, ne-au umilit cumpărând fetele de lângă bazele lor cu câțiva dolari, accidentând mortal oameni și fugind din țară de justiția noastră și ni l-au trimis, gata școlit de ei pe Vasile Cîțu pentru a ne îndatora pe vecie băncilor americane.
În țara talibanilor acum este haos și alte mii de localnici vor muri pentru că și noi românii nu am înțeles că nu aveam ce căuta acolo.
Unii condamnă retragerea americană din o țară în care nici americanii nici rușii nu ar fi avut ce căuta. Și cu atât mai puțin noi.
Noi care nu aveam ce căuta în Irak, în Libia, în Serbia, în Bosnia, în Kuweit.
Parlamentul ar trebui să voteze o lege care să interzică participarea armatei române la astfel de expediții. Da, de acord, ajutăm aliații din NATO atunci când au nevoie să se apere. Dar nu când au nevoie să atace sau să facă demonstrații de forță în alte țări.

Traian GUMINSKI