Analiză politică: Răzbunarea useriștilor pe liberali ar putea ajuta primăria Râmnicu Vâlcea

Cunoscutul jurnalist Gheorghe Smeoreanu publică azi o scurtă analiză despre ce se -întâmplă pe scena politică, argumentând de ce a ajuns să-l susțină pe premierul Florin Cîțu, deși are o foarte proastă părere despre el.

Iată un fragment edificator din textul semnat de decanul presei vâlcene: “Totuși, simpla ideea că USR – PLUS, promotorul progresismului în România, ar putea face ordine în guvern și ar reuși să impună premierul îmi provoacă o reacție atât de apropiată de greață, încât am ajuns să îl susțin pe Cîțu.
Desigur, pluseriștii nu sunt fraieri, au anunțat că îl preferă pe Ludovic Orban la șefia guvernului, dar aici e o capcană în care speră să cadă susținătorii din PNL ai președintelui Camerei”.
USR PLUS are puțini susținători în rândul jurnaliștilor vechi. Noi am luptat pentru democrație și capitalism,nu pentru curcubeu și neomarxism. Fac parte dintre cei care consideră școala, biserica și familia tradițională piloni de bază ai unei Românii normale.
Cu toate acestea, acum îi susțin, cumva indirect, pe useriștii vâlceni.
Pe cei din Râmnicu Vâlcea în special, care dacă nu pot realiza mental marile avantaje ce le-ar avea făcând administrație alături de primarul Mircia Gutău în favoarea râmnicenilor și nu politică de guerilă alături de liberali pentru sabotarea orașului poate vor părăsi alianța toxică atât pentru ei, cât și pentru Râmnicu Vâlcea din consiliul municipal, din răzbunare, pentru că premierul liberal i-a destituit pe inegalabilii și magnificii manageri medicali Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan.
Marea problemă a celor din USR PLUS a fost încă de la început faptul că nu au experiență administrativă, nu înțeleg legislația și nu înțeleg că administrația nu este activism politic.
Puteau obține rezultate mult mai bune la alegerile locale dacă ar fi înțeles lucruri esențiale din administrație. La nivel central se pare că au parlamentari care nici acum nu înțeleg că “tîntirea” lui Florin Cîțu înseamnă automat căderea Guvernului iar formarea, desemnarea, alegerea unui Guvern nou pot dura o perioadă între 3-5 săptămâni în care vom avea Guvern interimar. Un guvern interimar nu poate prelungii starea de alertă, nici carantina, nici lua decizii importante, hotârâri de Guvern și nu poate emite ordonanțe.
Nici nu mi vine să cred că există atâta imbecilitate la nivel central la USR, dar îmi aduc aminte cum, anul trecut, USR a pierdut șansa de a intra în Consiliul Județean Vâlcea, deși obținuse peste 5% din voturile vâlcenilor. Mă uitam mirat ce dracu caută să depună liste de candidați pe o alianță electorală cu PLUS. Păi cine era PLUS în Vâlcea? Câți membrii avea? Câți simpatizanți? Câți vâlceni îl iubeau sau admirau pe Dacian Cioloș? Candidatura pe o alianță electorală a ridicat pragul legal necesar pentru a intra în Consiliul județean la 7. Și așa a rămas USR –ul condus de Andrei Gheorghiu fără oameni în CJ. Același Andrei Gheorghiu a dat dovadă de o altă mare prostie crasă când a acceptat să intre în combinație cu Virgil Pîrvulescu și liberalii pentru a ajunge viceprimar. Păi viceprimar ajungea , mai ușor și mai legal, într-o alianță cu Mircia Gutău și PER. Trebuia doar să solicite ca PER să pună al doilea viceprimar o femeie. Ar fi reușit astfel să-i îndepărteze pe liberali, dușmanii useriștilor în lupta pentru electoratul de dreapta, din conducerea primăriei. O femeie de la PER nu reprezenta în viitor un pericol pentru cariera sa, trebuia să -i solicite lui Mircia Gutău sarcini de servici și ajutor să se formeze în administrație, să muncească în interesul râmnicenilor și al orașului, să învețe administrație 4 ani de la funcționarii vechi, de la consilierii cu vechime și mai ales de la edilul Râmnicului. Procedând așa, se făcea cunoscut ca un viceprimar tâ,năr și activ nu ca un sabotor în Consiliul Local și ca un tiriplici aflat la remorca liberalilor.
Măcar acum, având motivația unei răzbunări, Andrei Gheorghiu și cei doi colegi ai săi din Consiliul municipal pot să lovească în oligarhul finanțist Virgil Pîrvulescu și interesele lui ascunse, în loc să lovească în oameni simpli și normali care vor să investească, să construiască, să dezvolte orașul.
Dacă Gheorge Smeoreanu spune că acum îl susține pe Florin Cîțu în lupta cu useriștii, eu l-aș susține oricând pe Andrei Gheorghiu în lupta cu liberalii lui Pîrvulescu.

Traian Guminski