Analiză politică: PSD Vâlcea este una din cele mai puternice organizații politice din țară

Deoarece nu avem datele detaliate pe fiecare județ, nu putem afirma că este cea mai puternică din țară după rezultatul de la alegerile locale, dar este foarte posibil ca această preupunere să fie reală.
Probabil sunt mulți membri social democrați vâlceni care nu realizează acest lucru și nici nu știu că PSD Vâlcea poate obține un rezultat istoric la parlamentarele din decembrie. Dar haideți să explicăm cum stau lucrurile:

Avem în față rezultatele de la alegerile locale publicate de Biroule Electoral Central:
Rezultate finale alegeri locale 2020 – Consilii Județene:
PNL – 30,76%
PSD – 22,32%
Alianța USR-PLUS – 6,65%
PMP – 5,88%
UDMR – 5,28%
Pro România – 4,95%
ALDE – 2,91%

Remarcăm că PNL a obținut cel mai mare număr de voturi din țară pe listele pentru Consiliile Județene – aici unde sepcialiștii consideră că se votează “politic” și mai puțin per persoană.
Deci, PNL a obținut la nivel național 30,76% din voturi și PSD 22,32 % din voturi.
Ei bine PSD Vâlcea a obținut 16 mandate de consilieri județeni din 32, jumătate din Consiliul Județean, de fapt și cu votul președintelui are majoritate. Scorul obținut de PSD Vâlcea pentru aceste liste este aproape egal cu procentele PNL și PSD de la nivel național luate împreună.

Rezultate finale alegeri locale 2020 – Președinte al Consiliului Județean:
PNL – 31,07%
PSD – 22,86%
Alianța USR-PLUS – 6,04%
PMP – 5,59%
UDMR – 5,04%
Pro România – 4,37%
ALDE – 2,28%

Ei bine preşedintele PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, a câştigat alegerile cu un rezultat “excepţional”, respectiv 46,7% din voturi. Adică cu mult peste scorul obținut la nivel național de cel mai puternic competitor politic.

Ce se poate întâmpla la alegerile parlamentare

Chiar și unii analiști de presă, suținători ai PNL în Vâlcea, au realizat că, în 6 decembrie, PSD Vâlcea poate avea un rezultat surpriză de 2 senatori și 4 deputați.
Noi anticipăm că rezultatul final va fi de 1 senator și 3 deputați minim pentru PSD.
Pentru cei care cred că acest text este doar popagandă electorală în favoarea PSD, menționăm următoarele date:
Acum 4 ani s-a trecut din nou la sistemul de vot pe listă cu prag de minim % pentru partide și prag între 6 și 8% pentru alianțele electorale ,de intrare în Parlament (la alianțe contează numărul formațiunilor componente).
În acest sistem există foarte mulți competitori politici care nu fac pragul, dar obțin voturi. Voturile nule, cele albe, cele obținute de partidele care nu fac pragul electoral sau de candidații independenți nu se pierd. Ele se redistribuie partidelor care acced în Parlament. Distribuția are loc proporțional cu procentul inițial obținut de partide.
Cu cât intră mai puține partide în Parlament și este mai mare numărul voturilor „risipite” pe partide care nu depășesc pragul electoral, cu atât primesc mai multe procente la redistribuire partidele câștigătoare.
Ca exemplu la alegerile parlamentare din 2000, de acum 20 de ani, au intrat în Parlament doar cinci partide și s-au redistribuit circa 20% din voturi. În acest fel, prima formațiune plasată, Partidul Democrației Sociale din România (PDSR) condus de Ion Iliescu, a obținut 44,93% din mandate, deși a strâns la urne doar 36,61% din voturi.
În alegerile parlamentare din acest an este foarte posibil ca partidele care nu intră în Parlament să strângă un număr mare de voturi ce vor urma să fie redistribuite. De exemplu, dacă pe lângă fel de fel de formațiuni care vor avea candidați și de care nu ați auzit, se va întâmpla ca și Partidul Ecologist Român (care are candidați redutabili în București și alte județe), dar și Partidul PRO România să nu facă pragul, situația cu aproape 20 la sută din voturi redistribuite din anul 2000 se poate repeta.
Tot pe un calcul simplu considerând că PSD ar putea obține în Vâlcea, pentru lista de la Camera Deputaților sau Senat, exact procentul obținut de președintele Constantin Rădulescu la locale , adică 46,7 % și că ar trebui redistribuite 20% din voturile formațiunilor ce nu au intrat în Parlament atunci PSD ar mai obține și 46 % din 20% și ar trece cu ușurință de 50% voturi în final. Pentru lista de Senat asta ar însemna un mandat sigur cu posibilitate, drept este că extrem de greu, de a îl obține și pe al doilea la redistribuirea mandatelor. Pentru Camera Deputaților ar însemna 3 mandate sigur cu posibilitate de a lua și al patrulea mandat.
Dacă PMP nu trece de 10 % în Vâlcea sau nu face pragul la nivel național pentru Camera Deputaților, atunci PSD are șanse maxime de a obține 4 mandate de deputat.
Există și posibilitatea ca diferența dintre PSD și PNL să nu fie foarte mare în Vâlcea, caz în care cele două formațiuni și-ar împărți egal toate mandatele, chiar dacă PSD ar avea un număr mai mare de voturi pentru ambele liste decât liberalii.
Mobilizarea social democraților va fi maximă la aceste alegeri în Vâlcea, deoarece toți candidații și liderii importanți din partid știu acum că, și în situația în care, la nivel național, PNL ar obține cel mai mare număr de voturi din țară, în Vâlcea, PSD are posibilitatea de a câștiga cel mai mare număr de mandate de parlamentar.

Traian GUMINSKI