Analiză politică! Pe cine vor vota liberalii vâlcenii la Congresul PNL

Alegerile interne din PNL sunt cel mai important eveniment politic al toamnei, eveniment la care vor participa peste 5000 de liberali din toată țara.
Bătălia pentru șefia unui partid istoric dusă între Florin Cîțu, prim ministrul controversat și abandonat de aliații din USR, și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, este ca o finală de Liga Campionilor și suscită interes maxim și din partea membrilor AUR, USR, PLUS, UDMR și PSD.
Cei 5000 de membri delegați au de luat o decizie grea, iar șansele celor doi candidați par a fi destul de împărțite. Prin rezultatele alegerilor din 25 septembrie, PNL poate transmite un mesaj foarte important: nu le pasă cine e prim-ministru atâta timp cât bugetul este alocat conform propriilor interese și prin urmare nu le pasă nici de faptul că țara e în haos sau poate arăta că dincolo de persoana care ține pixul le pasă cu adevărat de guvernare, de funcționarea coaliției și de cetățenii acestei țări.

Informații interesante

PNL Sector 5 a aprobat, miercuri 15 septembrie, moțiunea lui Orban cu 35 de voturi „pentru”. În aceasta filială, moțiunea lui Florin Cîțu a obținut 3 voturi. Premierul Cîțu este membru în filiala PNL Sector 5.
Marți, 14 septembrie, Comitetul Director Județean (CDJ) Vâlceaa fost convocat să opteze pentru una dintre moțiunile care va câștiga la Congresul din 24 septembrie. “România Liberală” a premierului Florin Cîțu a primit 75 de voturi pentru, 9 voturi nule, unul împotrivă. Aceleași voturi și pentru moțiunea “Forța Dreptei” a președintelui PNL Ludovic Orban.
Scorul arată clar că părerile în filială sunt împărțite.

Cine merge la Congres

Organizația din Vâlcea va fi reprezentată la Congres de o delegație condusă de deputatul Cristian Buican, președinte al organizației și secretar al Camerei Deputaților.
Delegația din Vâlcea are 106 membri dintre care 11 sunt delegați de drept și 95 au fost aleși pentru a reprezenta organizația.
Laurențiu Cazan, secretar al organizației ne-a comunicat că toți delegații vâlceni sunt vaccinați deși accesul la Congres se poate face și pe baza unui test PCR valabil.
Cum v-a înclina balanța aceste grup de vâlceni, care reprezintă 2% din numărul votanților la Congres, nu știm. Foarte puțini delegați au afirmat public pe cine susțin. Nici chiar președintele Cristian Buican nu a dat un semnal clar de suținere a vreunuia din cei doi candidați.
Claudia Mihaela Banu, prima femeie membru PNL care a ajuns senator în județul Vâlcea, declara în 8 septembrie pe pagina personală de facebook:
“…Prin urmare, nu doresc să facem parte niciodată dintr-o majoritate parlamentară alături de PSD. Un astfel de demers ar sfida eforturile pe care noi, PNL, le-am depus ca echipă și ar trăda așteptările cetățenilor care ne-au votat. Fac pe această cale un apel la colegii care iau în calcul o astfel de variantă, să analizeze bine drumul inacceptabil pe care se îndreaptă și să nu uite, că mai presus de interesul poiltic se află interesul electoratului care ne-a dat votul în alegerile parlamentare”…. Aceste mesaj este, indirect, unul de susținere al candidatului Ludovic Orban, candidatul care a anunțat că vrea să refacă coaliția guvernamentală cu USR PLUS și că nu va accepta o colaborare cu PSD.
Deputatul Laurețiu Cazan, secretar general al PNL Vâlcea, declara în 7 iunie că-l susține pe premierul Florin Cîțu pentru președenția PNL. Imediat și vicepreședintele organizației județene, Victor Stănculescu, se alătura tânărului deputat în această susținere publică.
Recent Ludovic Orban, a declarat, la mai multe adunări de partid la care a participat în ultimele zile că este mai mult ca posibil ca echipa lui Cîțu să încerce să schimbe, prin control, opțiunea votanților la Congres.
Mai multe surse din Capitală pe care le are redacția noastră confirmă faptul că vor exista echipe care vor cere celor care promit voturi pentru Cîțu să-și fotografieze buletinul de vot alături de cartea de identitate și apoi să trimită imediat după votare această poză la un anumit număr.
Fără niciun interes în alegerea unuia sau altuia dintre candidați, le reamintim tuturor delegaților vâlceni că Liviu Dragnea a fost trimis în fața instanței, în primul proces în care a fost condamnat, sub acuzația că a îndemnat oameni, colegi de partid să se prezinte la urne pentru a vota la un referendum.
Le reamintim așadar că pot fi aproape de penal în cazul în care acceptă controlul votului, dar la liberali de multe ori legile, scrise sau nescrise, sunt abuzate, uneori în fața camerelor de luat vederi. La alegerea viceprimarilor actuali ai municipiului Râmnicu Vâlcea nu a fost suficient numai fotografierea buletinului de vot. Pentru mai multa a siguranță consilierilor PNL, s-a cerut ca la ieșirea din cabină să arate buletinul de vot înainte de a-l băga în urnă.

Deci despre ce să mai vorbim!

Rămâne să sperăm că, indiferent de rezultatul Congresului, măcar comunele conduse de primarii liberali să primească sprijin Guvernamental pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare.

Traian Guminski