ANALIZĂ POLITICĂ: Deputatul Cristian Buican este obligat să-l elimine pe candidatul Virgil Pîrvulescu

Îl obligă logica şi calculul rece, şi matematic. Deputatul liberal are aproape 30 de ani de politică. Din care 12 în Parlament. De profesie este profesor de matematică, unul care şi-a iubit profesia.

În urmă cu 4 ani deputatul Buican a fost la un pas de a ajunge Preşedinte de Consiliul Judeţean Vâlcea şi a obţine primul primar liberal pe liste proprii ale partidului (Emilian Frâncu a ajuns primar doar cu ajutorul acelui USL).
Cu Mircia Gutău candidat al PNL la Primăria Râmnicu Vâlcea, liberalii ar fi câştigat majoritatea în Consiliul Judeţean, preşedenţia Consiliului şi primăria municipiului.
Alina Gorghiu şi alţi lideri naţionali l-au forţat pe Cristain Buican să renunţe la candidatura lui Mircia Gutău deoarece avea cazier, fiind condamnat pentru presupusă şpagă. Liberalii au greşit. Şi au pierdut Consiliul Judeţean în ciuda numărului mare de mandate de primari câştigate atunci în judeţ. Între timp instanţele europene şi apoi cele române au recunoscut condamnarea pe nedrept a primarului Mircia Gutău.
Acum conducerea centrală a PNL i-a solicitat deputatului Buican să candideze, în scrutin uninominal, împotriva actualului preşedinte al CJ, Constantin Rădulescu, un om ce a adus sute de milioane de euro în judeţ şi care a construit enorm în ultimii 4 ani.
Deputatul Buican ştie clar că pe de o parte dreapta are voturile risipite pe candidaţii PNL, USR şi PMP, în timp ce adversarul său Constantin Rădulescu are şi susţinerea votanţilor ecologişti ai lui Mircia Gutău.
Pentru a avea şanse câd de cât de a se lupta de la egal la egal pentru victorie, Cristian Buican are nevoie neaparat de o alianţă cu USR şi de susţinerea acestuia la preşedenţia Cosniliului Judeţean. Pentru asta însă, USR cere pe bună dreptate o alianţă şi la alegerile pentru Râmnic unde candidatul lor să fie susţinut de liberali. E şi logic, pentru că fără un astfel de aranjament USR, nu ar putea intra în cele două consilii şi şi-ar pierde şi susţinerea electoratului pentru parlamentarele din iarnă.
Probabil Buican le-a şi spus liberalilor de la Bucureti că intră în această bătălie dacă îl ajută să scape de Virgil Pîrvulescu şi să încheie alianţa cu USR în Vâlcea.
Cele între 3000-6000 de voturi pe care le poate primi de la USR, ar putea cântări enorm în rezultatul final al bătăliei electoarele.
Pe de altă parte Cristian Buican ştie că dacă nu-l va debarca acum pe Pîrvulescu, după alegeri va avea un adversar intern extrem de incomod în partid. Pîrvulescu va pierde alegerile pentru Râmic, dar va obţine probabil cel mai bun scor obţinut vreodată de un liberal în luptă directă pentru primărie. Va pierde şi Buican alegerile. Lupta internă se poate declanşa la liberali deja existând doi poli. Pîrvulescu va avea pretenţii la un post eligibil de parlamentar. Şi dacă îl obţine, există premisele ca acesta să-l alunge la anul, sau într-un termen scurt pe liderul actual liberal de la conducerea organizaţiei.
Sunt doar motivele principale pentru care orice politician cu exeperienţa deputatului Buican ar folosi acum toate relaţile sale politice şi diplomatice pentru a-l îngropa politic pe Virgil Pîrvulescu, un candidat care i-a fost impus de un sistem pe care nici presa locală şi nici liberalii autentici încă nu îl înţeleg.
Dacă nu va reuşi acest lucru înseamnă că nu a avut destulă influenţă în partid sau că gruparea care-l susţine pe intrusul în PNL este mai puternică decât cea care-l susţine pe Buican în conducerea centrală a partidului.
Pentru Cristian Buican, în momentul actual, cel mai periculos om din Vâlcea pentru cariera lui politică şi pentru viitor nu este Constantin Rădulescu, nici Mircia Gutău şi nici Andrei Gheorghiu, ci acest venetic liberal plantat de sistem în fruntea ANAF Vâlcea pe numele său Virgil Pîrvulescu.

Traian GUMINSKI