Analiză politică! Cine se va alia cu PER va câştiga alegerile în Vâlcea

Imediat după numirea primarului Mircia Gutău în funcţia de preşedinte al Partidului Ecologist Român cunoscutul publicist Gheorghe Smeoreanu a făcut o analiză atentă în ziarul său despre posibilităţile politice ce i se deschid primarului din Râmnicu Vâlcea din noua funcţie, observând, pe bună dreptate că acesta nu va mai negocia la nivel local cu liderii PSD sau PNL o eventuală candidatură a sa, ci va negocia la nivel naţional o mai degrabă alianţă electorală decât fuziune.
Analiza, corectă în cea mai mare parte, nu surprinde de acum interesul partidelor parlamentare de a face alianţă electorală cu Partidul Ecologist. Toate partidele au de câştigat mai mult din această alianţă decât are Mircia Gutău. La urma urmei acest om are prima şansă la câştigarea încă unui mandat de primar în Râmnicu Vâlcea indiferent din partea cărui partid ar candida iar nealegerea sa în 2024 nu-i poate dăuna nici carierei, care a fost una remarcabilă, nici veniturilor sale, ci cel mult poate dăuna locuitorilor municipiului care pierd unul din cei mai eficienţi edili de municipii din România.
Partidele însă, depind, în cea mai mare măsură în judeţul nostru, dar şi în alte câteva în care PER are organizaţii serioase şi aleşi locali, de această alianţă.
Şi depind în primul rând pentru că pragmatismul liderilor PSD şi PNL va determina alegeri locale în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare pentru a micşora procentul pe care-l pot obţine cei din AUR şi USR în alegerile parlamentare.
În aceste condiţii alianţa alectoarlă care va avea PER în componenţă poate câştiga între 1şi 3 %(depinde de procentul de voturi ce va fi distribuit de la partidele care nu vor face pragul electoral).
La Vâlcea dacă PSD face alianţă cu PER câştigă totul. Adică majoritatea mandatelor din CJ şi municipiu, majoritatea mandatelor parlamentare, primăria Râmnicului şi preşedenţia CJ probabil şi ambii viceprimari şi vicepreşedinţi de CJ.
Dacă PNL face alianţă cu PER câştigă lejer primăria şi majoritatea de aici şi mai multe mandate de consilieri judeţeni şi primării decât PSD. Şi un procent mult mai bun la parlamentare decât cel din 2020.
Cel mai sumbru scenariu pentru cele două partide ar fi însă o alianţă electorală dintre AUR şi PER. Pentru că Gutău ar câştiga şi un mic grup de parlamentari PER pe care îi poate controla la voturile din Parlament, ar ajunge în situaţia de a stabili vicepreşedinţii de CJ şi viceprimarii pentru că ar avea un număr mare de consilieri AUR şi PER, ar obţine lejer un mandat de deputat pentru AUR în Vâlcea, posibil şi al doilea, mai mulţi primari şi un procent care ar duce alianţa AUR-PER minim pe locul doi în judeţ.
În teorie cei de la AUR sunt cei care-i pot oferi cel mai mult: adică câteva locuri eligibile la parlamentare (normal că nu toate în Vâlcea), dar în acelaşi timp tot cei de la AUR sunt cei care ar câştiga cel mai mult din o astfel de alianţă mai ales în judeţul nostru.
Cum cei din PSD ştiu că ar câştiga lejer alegerile din o astfel de combinaţie este de aşteptat ca preşedintele Constantin Rădulescu, un abil politician în momentele esenţiale, să propună conducerii centrale să încheie această alianţă. Ulterior, orice avantaj ar primi PER de la PSD liderul vâlcean al PSD, le va putea spune colegilor din organizaţia vâlceană că aşa a stabilit domnul Ciolacu şi conducerea partidului. Şi cu asta basta!
Aceleaşi explicaţii le-ar putea da şi domnul deputat Cristian Buican colegilor săi în cazul în care liberalii de la centru se mişcă mai repede!

Traian GUMINSKI