Analiză politică! Cinci motive pentru care mulți vâlceni vor vota listele Aur la următoarele alegeri locale

Alegerile locale din 2024 vor fi dure pentru activele de partid ale PSD și PNL. Cele două partide s-au erodat în guvernarea comună mai ales datorită evoluției economice globale dictate de conflictul din Ucraina ce a dus la o majorare excesivă a prețurilor la combustibil și energie.
Inflația este una galopantă, iar posibilitățile de mărire a pensiilor și salariilor în același ritm sunt nule. Populația sărăcește și în aceste condiții este normal ca un partid de opoziție vocal precum AUR să crească în intenția de vot.
PSD și PNL vor pierde multe mandate de consilieri locali, municipali și județeni, la alegerile următoare unde AUR va obține o creștere semnificativă și, probabil, va accede în consiliile locale din peste jumătate din localitățile vâlcene.
Acest lucru se va întâmpla indiferent de cât de profesionistă va fi organizată campania electorală de către formațiunile mari din județ. Motivele principale pentru care peste 15% din vâlceni vor vota AUR sunt următoarele:
1) Există un segment de electorat atras de naționalism (PSD și PNL s-au îndepărtat, pentru a face pe plac stăpânilor din UE), de discursul naționalist care este prezent permanent în acțiunile AUR.
2) Un important eșantion al pensionarilor o duce extrem de prost din punct de vedere financiar și este nemulțumit de existența pensiilor nesimțite. Acest electorat a văzut că PSD și PNL nu pot sau nu vor să micșoreze pensiile uriașe și să le mărească pe cele mici. Nemulțumiții vor vota AUR în speranța că acest partid va face ceva mai mult pentru ei.
3) Aproape în fiecare localitate există oameni care sunt gospodari, dar nu pot candida din partea PSD sau PNL unde locurile de candidați sunt bătute în cuie, acești oameni se vor lupta acum din poziția de candidați ai AUR pentru a câștiga alegerile.
4) Și PSD și PNL păstrează de prea mulți ani același figuri în rândul consilierilor, mai ales municipali și județeni, lumea vrea o schimbare și un suflu nou, candidați noi de la un partid în creștere vor strîânge voturi.
5) În prea multe administrații locale edilii au creat o camarilă “familială” în primării și și-au promovat toate neamurile în servicii bine plătite de stat. Acești primari aparțin în majoritate PSD și PNL.

Traian GUMINSKi