Analiză politică: Alegerile locale parţiale vor fi o bătălie între PNL şi PSD

La finele lunii iubie în 35 de localităţi din România au loc alegeri parţiale pentru funcţia de primar iar într-una pentru consiliul local.
Nu vor fi singurele alegeri parţiale pînă în 2024 când, ţara noastră, va avea un an electoral infernal, cu sume imense alocate alegerilor europarlamentare,locale, parlamentare şi prezidenţiale. Spunem că vor mai avea loc parţiale deoarece procesele duse de mulţi edili cu ANI se lasă, în 90 la sută din cazuri, cu victorii decisive în instanţă ale A.N.I şi exmatricularea unor primari, uneori foarte buni, din primării pentru vinovăţii aberante prevăzute de o lege proastă, dar cu efecte şi mai proaste datorită unor interpretări în afara spiritului legii. Pentru că o lege trebuie interpretată nu doar în litera ei, ci şi în spiritul a ceea ce a dorit legiuitorul.
Peste tot în ţară, la aceste alegrile parţiale, bătalia se duce între candidaţii PNL şi PSD, excepţie poate localităţi situate în zone cu populaţie majoritar de naţionalite maghiară.
În Vâlcea cele două comune în care vor avea loc alegeri în ultima duminică a lunii, Scundu şi Slătioara au fost ani buni conduse, cu rezultate bune, de primari PSD.
Liberalii vor încerca să testeze capacitatea electorală şi organizatorică având avantajul de a-şi putea concentra în campanie, în zonă, un număr mare de politruci plantaţi politic în instituţii ale statului şi probabil candidaţii PNL vor avea şi un buget maxim de campanie, dacă aceşti sinecurişti liberali vor contribui şi financiar la bătălie.
Candidaţii PSD, cel puţin cei din Vâlcea, au avantajul de a beneficia de proiecte ale predecesorilor care au făcut treabă bună, de susţinerea unor lideri din administraţia judeţeană şi parlamentari care s-au remarcat prin construcţie şi dezvoltare nu prin hau hau şi maca maca.
Din punct de vedere politic liberalii sunt puţin erodaţi după gestionarea deplorabilă a Pandemiei iar lumea de la sate nu are motive să iubească un partid care a tăiat cu sânge rece din bugetele comunelor conduse de pesedişti, dar la urne se poate întâmpla orice pentru că oamenii votează mai ales oameni în mediul rural şi mai puţin partide. A fost aproape imposibil ca USR, PMP, ALDE, PER sau alte partide să găsească în cele două comune candidaţi care să facă faţă celor propuşi de pesedişti şi liberali.
PNL propune candidat pentru funcția de primar al comunei Slătioara pe Octavian Dragu, de formație inginer, actualmente angajat la oficiul de cadastru Berbești, iar pentru primăria Scundu pe Gheorghe Stamate, localnic cu experiență în agricultură dar și în administrația locală.
Probabil cei trei parlamentari liberali, plus o armată de consilieri locali, judeţeni, de profesori, doctori şi ingineri promovaţi prin toate instituţiile bugetare din Vâlcea, plus sinecuriştii din Prefectură, se vor plimba zi lumină, timp de două săptămâni cât durează campania electorală pe uliţele din Scundu şi Slătioara.
În replică PSD va face o campanie de argumente pentru programe de continuitate în aceste zone, preşedintele Constantin Rădulescu fiind cunoscut pentru susţinerea admnistraţiilor şi ajutorul concret dat comunităţilor în ultimii 5-6 ani.
Camelia Daniela Romcescu, candidatul PSD de la Slătioara are şanse mari să intre în grupul restrâns al femeilor primar din Vâlcea (în acest mandat toate de la PSD) și George Mihăiță Blejan, candidatul PSD de la Scundu pleacă din pole position în această campanie care va fi atât de aprig disputată între cele două “armate” (roşie şi albastră) încât excludem ca vreun alt candidat să aibă şanse de victorie.
În final le sugerăm locuitorilor din cele două comune să profite de campania electorală şi să-i întrebe pe parlamentari care vor trece pe acolo ce amendamente a făcut fiecare la legea bugetului de stat pentru a ajuta Scundu şi Slătioara, ce demersuri pe lângă premieri, miniştrii, ministere pentru a se aloca fonduri pentru dezvoltarea celor două comune şi pentru ridicare nivelului de confort şi de trai. Şi mai ales cum şi cu ce vor să-i ajute concret pe candidaţi, dacă aceştia vor ajunge primari. Să scrie nişte promisiuni concrete pentru votanţi, nu să-i ameţească cu cifre şi lozinci politice de campanie.

Traian GUMINSKI