Analiză medicală! De ce și bate joc unul dintre cei mai buni medici din Vâlcea de clienții săi?

Textul acesta face parte din categoria celor ce nu aș fi vrut să le scriu. Îl scriu din mai multe motive, dar principalul este nu acela de a trage de urechi un oftalmolog bun, la a cărui ușă se vor grămădi mereu clienți indiferent ce le-ar spune unul ca mine. Principalul motiv este de a explica cititorilor noștri, așa cum mi-am explicat mie de atâtea ori, că vinovați nu sunt niciodată cei ce-și bat joc de timpul altora, ci aceia ce le permit acest lucru fără să-i dojenească și să-i pună la punct.
Iar din cele auzite, de la sute de oameni, de vârste diferite, categorii profesionale diferite și localități diferite, există o mulțime de medici și personal medical care, indiferent că lucrează la stat sau privat își bate joc constant de timpul celor care-i ajută să obțină niște venituri frumușele.
De vină pentru lipsa aceasta de educație și de bun simț a cadrelor medicale suntem aproape toți cei din generația mea și a celor câteva dinaintea mea. Nu am insistat să li se spună permanent elevilor și studenților că nimic și nimeni nu le permite, indiferent cât de mult vor învăța și de bine să-și bată joc de ceilalți oameni. Noi nu am insistat ca fiecărui absolvent de medicină să i se facă o listă cu câți oameni, plătiți de stat, deci de noi toți, au muncit să-i învețe meserie. Au învățat 12 ani în generale și liceu și apoi 6 ani în facultate în clădiri luminate, încălzite, reparate, curățate și întreținute din banii noștri. Au avut zeci de profesori plăți de noi toți. Au beneficiat de cazări subvenționate deseori, de burse, de hrană subvenționată, de transport feroviar sau auto gratuit sau redus. Totul datorită nouă tuturor. Apoi unii din ei au preferat să părăsească țara pentru bani, pentru a câștiga mai bine în alte țări ,fără nicio remușcare față de eforturile financiare ale noastre făcute pentru pregătirea lor profesională. Alții au rămas aici dar au avut mereu o atitudine sfidătoare față de pacienții lor. Și alții au trecut la privat total, precum cunoscutul oftalmolog Daniel Ionescu din Vâlcea și au ajuns să-i considere pe pacienți doar simpli clienții. Unii obligați să le plătească consultații la tariful de 200 de lei pentru 20-30 de minute sau intervenții chirurgicale la tarif de câteva mii de euro intervenția de maxim o oră.
Diagnosticat de un alt oftalmolog cu cataractă în evoluție am decis să mă interesez care sunt oftalmologii buni ce fac și operații și să-l consult pe unul dintre ei pentru a vedea ce am de făcut în tratarea cu succes a bolii și ce costuri implică acest tratament. L-am ales de Daniel Ionescu datorită bunelor referințe primite de la cei pe care i a operat cu succes. Mi-am făcut o programare la clinica lui, din cartierul Nord din Râmnicu Vâlcea, nu în ziua și ora la care aș fi vrut ci în ziua și ora la care a ales asistenta lui. Am așteptat 8 zile pentru a merge la acest consult. Joi, 3 noiembrie, am uitat actele acasă m-am întors să le iau, am pierdut autobuzul și am fost nevoit să iau un taxi spre nu a întârzia la consultația programată la ora 13.30. Holul clinicii era plin la 13.20 când am ajuns, iar doamna asistent de la recepție mi-a spus să iau loc în sală. Din când în când o asistentă venea și chema câte un pacient. La ora 14.00 am întrebat pe cineva care era în fața mea la ce oră are programare. Omul avea programare la ora 13.00. La ora 15.00, cu încă cinci persoane în fața mea deci cu perspectiva clară de a aștepta încă în jur de 100 de minute până voi fi consultat am luat decizia să renunț la programare. Să consider pierduți banii pe transport și timpul în care am zăcut în holul clinicii nebăgat în seamă de nimeni și să plec. Înainte însă, le am spus cu voce tare tuturor de acolo, astfel încât să mă audă și doamna de la recepție, că precis acest medic și asistentele sale se duc la coafor, frizerie, manichiură. Cu programare. Acolo, dacă ar aștepta 15 minute, ar face scandal și ar renunța la servicii. Dacă ar aștepta la un restaurant 10-15 minute să-i bage un chelner în seamă s-ar revolta. Dacă comandă un taxi vor ca acesta să vină aproape instant. Și toate acestea pentru că acești oameni cred că doar timpul lor contează. Al celorlalți nu are importanță. Se consideră îndreptățiți să facă un grup de oameni să aștepte la ușile lor cu orele, cu banii în mână, pentru a fi primiți de un medic ce consultă pe bandă rulantă, mai mulți clienți decât ar trebui, fără să ia pauză. Programând clienții claie peste grămadă pentru a încasa mai mulți bani.
Niciun ban din lume însă nu poate înlocui bunul simț și respectul pentru munca și timpul celuilalt.
Când cineva își bate joc de timpul dumneavoastră plecați de acolo sau protestați. Indiferent de valoarea medicilor sau clinicilor cereți la programare să vi se spună exact ora la care puteți fi primit, cereți-le să vă plătească și ei timpul pierdut la valoarea tarifelor ce le practică, faceți scandal, luați atitudine. Plecați toți de acolo, așa cum ar fi trebuit joi să plecăm toți și să lăsăm clinica pustie, forțați cumva acești oameni să fie oameni egali cu noi. Nu-i mai lăsați să vă trateze ca pe un grup inferior lor.
Ei sunt un grup de oameni foarte bine plătiți. Dar cei care-i plătim suntem ceilalți. Noi toți!

Traian GUMINSKI