Analiză financiară! Inechitățile financiare din România sfidează logica și bunul simț

Guvernul României plătește pentru refugiații ucraineni pentru cazare: 50 de lei/zi de persoană, conform OUG 28/2022
și pentru masă 20 de lei/zi de persoană, conform HG 336/2022.
Guvernul României plătește diurnă parlamentarilor români câteva sute de lei pe zi fiecăruia :baza legală este Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată,
• Art. 41. – (1) Deputații si senatorii prezenți la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în București sau în județul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizația lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator;
Același Guvern a permis recent creșterea valorii bonului de masă pentru salariați la valoarea de 30 de lei pentru fiecare zi lucrată. Bonurile sunt acordate însă mai ales în sistemul bugetar pentru că 78 la sută din societățile comerciale private nu și permit să acorde bonuri de masă sau tichete de vacanță salariaților.
Guvernul care dă lunar sume uriașe pentru cazarea refugiaților este incapabil să stabilească un ajutor de 500 de lei pentru toată perioada de iarnă dat familiilor cu venituri modeste spre plata facturilor la energie termică.
Niciun inspector ANAF nu a amendat, niciodată ,vreun cadru didactic pentru că obține venituri nedeclarate fiscal din meditațile școlare în schimb micii comercianți sunt amendați constant iar recent doi inspectori de la Antifraudă Deva, din cadrul ANAF, au dat 4 amenzi de câte 30.000 de lei unor săteni care vindeau fructe la marginea drumului, în județul Hunedoara.
Guvernul dă din colț în colț dacă să mărească pensia minimă sau nu, asta în timp ce mii de consilieri locali sau județeni încasează indemnizații lunare mai mari decât o pensie minimă.
Nu există bani pentru încălzirea spitalelor și școlilor dar există pentru plata salariilor a mii de dudui angajate prin instituțiile statului doar pentru că sunt fiicele, nevestele, nurorile sau țiitoarele unor șmecheri din politică.
În zeci de orașe din România pensionari cu pensii uriașe au transportul gratuit pe mijloacele de transport în comun , alături de ei merg gratuit și elevi mulți copii unor bogătași. Șomerii și cei cu salariul minim trebuie să plătească bilet.
Mii de pensionari cu 25 de ani de muncă și vârsta sub 50 de ani au pensii mai mari decât milioane de pensionari cu peste 40 de ani vechime și cu vârsta de peste 65 de ani.

Traian GUMINSKI