Analiză economică: ANAF vrea, dar nu poate elimina evaziunea fiscală în masă
În cele mai multe cayuri evaziunea este posibilă datorită absenței unei legislații care să permită și să oblige impozitarea iar în unele ea există pentru că un șpăgar de exemplu, mai mare sau mai mic din sănătate, nu poate plăti impozit pe banii primiți la negru de la pacienții aceștia fiind reyultatul unor infracțiuni, altele decât evaziunea.
Şeful ANAF pare stupefiat să descopere brusc faptul că, în România, mai bine de jumătate de milion de cetăţeni au maşini, case şi alte bunuri scumpe care valorează cu mult peste veniturile pe care le încasează și anunță de la 1 iulie controale de amploare pentru depistarea celor care fac evaziune.
Lucian Heiuș pare a fi trăit în o lume paralelă și face declarații halucinante cum ar fi aceea că inspectorii ANAF vor urmări pe facebook unde își fac concediile unii români și cât cheltuiesc.
Măi, omule, există cunoscut de toată lumea, că zeci de mii de oameni încasează sume din chirii nedeclarate pentru că există o legislație care permite închirierea la negru de garsoniere, apartamente, vile, spații etc. Dacă legea ar fi spus că un chiriaș care a intrat la negru, fără contract înregistat la finanțe într-o proprietate poate locui acolo 5 ani înainte de a fi evacuat, fără să achite ulterior chirie, nimeni nu ar mai fi avut curaj să-și închirieze locuința la negru.
Toată lumea știe că de la nivel de clasa I până la cel universitar, zeci de mii de cadre didactice dau meditații fără să declare veniturile. Dacă exista o lege care spunea că orice învățător, profesor care nu declară venituri din meditații și nu plătește impozit va fi concediat din sistemul de învățământ, în urma unei singure reclamații dovedite ca adevărate, nu mai avea nimeni curaj să facă așa ceva.
Există câteva site-uri în care unii închiriază locuințe femeilor ce practică servicii de companie intimă, dar și mai multe în care acestea își fac reclamă și descriu și serviciile practicate și tarifele. Femeile astea nici dacă ar vrea să plătească impozite sau contribuții la o carte de muncă, nu au cum. Nu au cum pentru că retrograzii din Parlament, din diverse motive, au respins orice inițiativă legislativă care să scoată la verdere și la legalitate o activitate care există și va exista indiferent că o legalizăm sau nu.
Ce să te chinui să vezi unde și face vacanța o fată din acestea care câștigă minim 500 de lei pe zi (necesari chirei și cheltuielilor personale) neimpozabili, deci nefiscalizați. Și sunt mii de femei ce lucrează în acest domeniu. Și nu numai aici se fac bani mulți la negru. Un cadru medical cunoscut din Vâlcea își construiește la margine de oraș nu o vilă, ci un aedvărat palat. Doar în jurul proprietății au fost plantați recent peste 500 de tui, numărul lor final urmând să ajungă la o mie. Cum va dovedi ANAF că banii au fost obținuți ilegal? Ar putea oare?
Averile a peste jumătate de milion de români vor fi controlate la sânge de la 1 iulie. Şeful antifraudă spune că evaziunea fiscală a atins niveluri inimaginabile în România şi că vede, la tot pasul, “şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe care le afişează”. Inspectorii ANAF au controlat milioane de CNP-uri şi au descoperit miliarde de euro pentru care nu s-ar fi plătit taxe şi impozite la bugetul de stat.
Serios, mă, băieți? Păi voi nu ați dat desori bani la saloanele de frumusețe și nu ați primit bon? Nu știați de practica avocaților și contabililor de a percepe sume la gri pentru servicile lor, deci doar pentru o parte să dea chitanță? Nu ați fost niciodată la un stomatolog fără ca acesta să vă dea chitanță pentru suma achitată? Nu ați cumpărat flori fără bonuri sau alte produse din piețe? Copiii voștri nu au mers deloc la meditații? Dar la nunți, botezuri, cumetrii, unde dj, lăutari și alți prestatori de servicii iau bani la negru, ați fost?
Nu sunt șemecheri, sunt doar oameni care muncesc, inclusiv persoanele din industria sexuală muncesc, sau cele care fac servicii de curățenie prin casele bogaților, sau au grijă de copii, sau fac menaj. Muncesc și evită atât cât le permite legea și sistemul, să plătească taxe.
Și la urma urmei de ce ar vrea să plătească aceste impozite când văd pensiile nesimțite și speciale ale unora din foștii demnitari sau cum judecătorii de la Curtea Constituțională ies la pensie, nu doar cu sume uriașe ce le vor primi, dar și cu salarii compensatorii de pensionare de 30 de mii de euro?
Cum să nu încerc să fentez sistemul când văd că sistemul îl iartă pe cel ce a cumpărat din banul public 150 de milioane de vaccinuri inutile, pe cel care a construit un pod ce s-a prăbușit, care a comandat pastile de iod ce vor ajunge la gunoi, sau a avizat spitale care au ars cu pacienți cu tot, când văd că mii de oameni nu au fost primiți în spitale, dar personalul de acolo își lua salariile, sau că unii primesc sume uriașe dar pentru că fac parte din câte o AGA sau CA al unei companii de stat?
Evaziunea fiscală a ajuns o practică normală, la orice nivel și oriunde datorită unui sistem prost.
ANAF ar trebui să preseze asupra guvernanților și parlamentarilor ca mai întâi să fie fixate reguli legale și de bun simț care să nu mai permită evaziunea.
În caz contrar nu va reuși decât pe ici pe coo să găsească câte un “acar Păun”, pe care să-l pedepsească financiar mai mult ca sigur în mod abuziv.
Traian Guminski