An cu realizări la Șirineasa

Și acest an a fost unul bun în comuna vâlceană Șirineasa. Administrația condusă de Ion Bebe Streinu a pus accentul pe îmbunătățirea nivelului de trai ai populației și a fost receptivă la dorințele cetățenilor.

Economii de 7 miliarde

Primăria Şirineasa a făcut o economie financiară în valoare de 7 miliarde de lei în urma unei licitații pentru un proiect de asfaltare. În urma unei adrese făcută de primarul Ion Bebe Streinu, Ministerul Dezvoltării a returnat în conturile primăriei o parte din suma economisită care poate fi folosită pentru lucrări similare. Sunt fonduri pe care Ministerul Dezvoltării i-a luat. Legea spune că economiile rămase pot rămâne în bugetul primăriei şi se pot folosi la lucrări similare în localitate. S-au întreprins demersurile legale, s-a făcut o adresă către Ministerul Dezvoltării, s-a insistat să se primească banii, și au fost returnate 4 miliarde dintre cele 7 miliarde, în urma unui act adiţional constituit la contractul de finanţare de la aceea dată. Banii au fost redirecționați spre lucrări de asfaltare a DC 18.

Ample lucrări de ecologizare

Ion Bebe Streinu, primarul din Șirineasa, a forțat pe niște poluatori, împreună cu fiul său, să strângă gunoaiele pe care le deversaseră pe marginea râului Luncavăț. Zilnic s-au strâns gunoaie de pe marginea râului și de-a lungul căii ferate în condițiile în care vin persoane din Băbeni, Pesceana, Popești, Roești și aruncă gunoiele la Șirineasa.

Festivalul de căluși, brand pentru Șirineasa

De Rusalii, comuna Şirineasa a fost gazda celei de-a XI-a ediţie a Festivalului „Căluşului vâlcean”. La manifestare au participat ansambluri de căluşari din judeţul Vâlcea: Bălceşti, Drăgoeşti, Frânceşti, Măciuca, Şirineasa, dar şi din judeţele Sibiu (Răşinari) şi Olt (Dobroteasa). Festivalul deja tradițional debutează în fiecare an cu parada portului popular căluşăresc, a formaţiilor şi ansamblurilor participante, spectacol ce se desfăşoară de la primărie până la şcoala din centrul comunei.
La Şirineasa, căluşul este un obicei vechi practicat de Rusalii, care a fost inclus, în anul 2005, pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, alături de Doina şi Ceramica de Horezu. În fiecare an, în perioada Rusaliilor, adică de Pogorârea Sfântului Duh, comuna Şirineasa devine, preţ de o zi, reşedinţa căluşarilor. În deschiderea evenimentului au rostit alocuţiuni primarul localităţii Şirineasa, Ion Bebe Streinu, prefectul judeţului Florian Marin şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, care l-a felicitat pe primarul Ion Streinu pentru eforturile de a păstra vie tradiţia, prin organizarea, în fiecare an, a festivalului căluşarilor. Au fost prezenți mai mulți parlamentari și consilieri județeni.

Baza sportivă arată impecabil

În comuna vâlceană Șirineasa continuă lucrurile bune. Edilul localității, Ion Streinu, a dispus lucrări de întreținere la baza sportivă din localitate și terenul de fotbal arată acum impecabil. “Și de această dată am dovedit că indiferent de remarcile “profesioniștilor” fac așa cum știu și cum cred că este bine pentru că la final răspund eu nu ei! Terenul arată foarte bine, iar până la perfect nu mai este decât un pas, pas pe care îl voi face în perioada următoare!”, spune primarul. În altă ordine de idei, două eleve din comună care au participat la fazele naționale ale olimpiadelor școlare au fost premiate cu suma de 300 de lei fiecare.

Dispensar reabilitat

Lucrările de reabilitare la dispensarul uman din Șirineasa s-au desfășurat în ritm alert. Este un proiect gândit de primarul Ion Bebe Streinu care a alocat fonduri din bugetul local pentru modernizare și reabilitare. Au fost schimbate ferestrele vechi, înlocuite cu termopan dar și acoperișul. Dispensarul a fost anvelopat pentru a putea fi încălzit mai ușor pe perioada de iarnă și pentru a crește eficiența energetică. Altfel, s-a lucrat intens la Şirineasa pentru amenajarea unui trotuar modern care acum leagă sediul primăriei de noul dispensar şi la faţada primăriei.

Gabi Cârjaliu