An bun pentru Bujoreni

Au fost ani buni în care comuna Bujoreni a stagnat la capitolul investiții, deși localitatea se află la o aruncătură de băț de Râmnicu Vâlcea. Explicația a fost una simplă, comuna nu avusese parte de un primar cu viziune. Șansa oamenilor din Bujoreni a fost Gheorghe Gîngu, primarul care s-a pus pe muncă din ziua în care a primit încrederea votanților. Și schimbarea în bine a fost vizibilă, iar anul care se încheie în scurt timp a fost unul bun pentru localitate.

Muzeul Satului, mândria comunei

Gheorghe Gîngu a promis că Muzeul Satului din Bujoreni o să primească o atenție mare din partea administrației locale și s-a ținut de cuvânt. La muzeu au fost atrase permanent multe activități culturale, istorice sau sociale și oaspeții au avut parte de cele mai bune condiții. În plus, primarul Comunei Bujoreni, Gheorghe Gîngu, are în plan o investiție mare care le va aduce o bucurie importantă oamenilor din localitate, dar și turiștilor. Astfel, edilul își dorește ca vechea școală din satul Olteni să fie relocată la Muzeul Satului din Bujoreni, acolo unde se mai aflaă acum doar o clădire care aparține comunei vecină cu Râmnicul, Cula Bujoreanu. Investiția este de fapt una mai mare pentru că, între cele două corpuri ale clădirii se află și o grădiniță care urmează să fie modernizată, extinsă și dotată cuvmateriale moderne. De asemenea, pe locul liber care va rămâne se va construi și un teren de sport multifuncțional. De menționat este că mulți tineri și-au unit deja destinele la muzeu și nu doar vâlceni, inclusiv un cuplu din Constanța, fiind cununat chiar de primarul Gheorghe Gângu.

Ce se naște din dascăl pune accentul pe învățământ

Nu mai este o surpriză faptul că primarul comunei Bujoreni, Gheorghe Gîngu, este fiu de dascăli și că pune mare accent pe calitatea actului de învățământ din localitate. Și rezultatele sunt cele scontate, dacă în trecut mulți părinți făceau tot posibilul să își înscrie copiii la școli sau grădinițe din Râmnicu Vâlcea, acum tot mai mulți sunt interesați de unitățile din Bujoreni. În comună învață acum aproximativ 380 de copii, la cele două școli și patru grădinițe iar numărul lor o să se mărească în anii viitori. În toamna anului trecut, elevii şi cadrele didactice ale Şcolii cu clasele I-VIII din satul Gura Văii s-au mutat în “casă” nouă. Această unitate de învăţământ a beneficiat de un proiect de modernizare, extindere şi dotare, proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Tot la această unitate de învățământ s-a reușit racordarea la rețeaua de alimentare cu haze naturale, iar încălzirea pe timpul iernii nu mai este acum o problemă. Și elevii din Bogdănești au avut parte de o surpriză notabilă – terenul multifuncțional, unde își desfășoară acum în cele mai bune condiții orele de educație fizică și sport.
De asemenea, tot pentru un act de învățământ de calitate, Gheorghe Gîngu are ambiția ca în scurt timp toți copiii școlari și preșcolari să primească zilnic o masă caldă. La Bujoreni sunt deja în derulare două proiecte europene și masa caldă ajunge la două grupe de copii, 44, respectiv 32 de copii care primesc zilnic două feluri de mâncare la ora prânzului. Reducerea abandonului școlar este un alt obiectiv care o să fie realizat la Bujoreni după ce 796.108 lei au fost alocați comunei prin proiectul intitulat “Împreună pentru viitor” care a fost deja aprobat spre finanțare și va fi implementat la Școala Gimnazială, sat Gura Văii.
Ca obiectiv pentru perioada imediat următoare se dorește completarea flotei de microbuze școlare care să fie folosite inclusiv pentru excursii interesante la care să participe, gratuit, elevii din localitate.

Banii europeni să vină la Bujoreni!

Primarul comunei vecine cu Râmnicu, Bujoreni, Gheorghe Gîngu, caută și alte soluții pentru a atrage în localitate bani europeni. “Am fost la o conferință națională unde au discutat probleme legate de finanțări europene. Încercăm să ne unim pentru a aduce direct bani de la Bruxelles. Este vorba despre localități din mai multe județe, cu proiecte asemănătoare. Ne vom uni într-un fel de ADI-uri, vom încerca și această variantă. Noi începem acum să identificăm lucruri comune, de la partea de turism la partea de digitalizare sau la finanțări pentru noi locuri de muncă și parcuri industriale. Noi gândim deja ca o zonă importantă a localității să o putem introduce în zonă de servicii și industrie și cetățenii care au acolo terenuri să beneficieze de câștiguri importante având în vedere că agricultura merge foarte greu acum”, a precizat primarul Gheorghe Gîngu.

Promisiunea de suflet a primarului

Primăria Bujoreni este una dintre UAT-urile din județ care nu are nici un leu restant la capitolul indemnizații ale persoanelor cu handicap și ale însoțitorilor. Primarul localității vecine cu Râmnicu Vâlcea, Gheorghe Gîngu, spune nu se va abate de la această linie chiar dacă de multe ori au de suferit investițiile din comună.
“Părinții mei au trecut prin perioade dificile și eu i-am putut ajuta. Știu, însă, că sunt mulți oameni care nu au de unde să primească acest ajutor, că depend de aceste indemnizații, că dacă nu primesc acești bani nu au bani de medicamente, de pansamente, de mâncare, de pampersi… Suntem la zi cu plata indemnizațiilor și mi-am propus ca mereu să fie așa, chiar dacă s-a întâmplat să iau banii de la investiții. Până la urmă putem merge încă o perioadă pe un drum mai greu dar acei oameni nu au variante. Obișnuiesc să merg în casele acelor oameni cu probleme, mai ales în apropierea marilor sărbători religioase. Nu am publicat poze, nu mă interesează să punctez electoral. Am văzut, însă, multă durere și am văzut că pentru acești oameni este important și o bucată de pâine”, precizează Gheorghe Gîngu, primarul comunei Bujoreni.

Gabriel Cârjaliu