Amenzi pentru vitezomani în județul Vâlcea

Polițiștii rutieri vâlceni au acționat pe principalele artere rutiere din județ, pentru prevenirea accidentelor. La data de 9 decembrie a.c., polițiștii au acționat în trafic, pentru prevenirea accidentelor care au la bază depășirea vitezei legale.
Au fost aplicate 115 sancțiuni contravenționale, dintre care 72 pentru nerespectarea limitei legale de viteză, de peste 30.000 de lei. Polițiștii au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 27 de permise de conducere și au retras 3 certificate de înmatriculare.

Viteza excesivă şi neadaptată la condiţiile de drum este una dintre cauzele primordiale ale accidentelor de circulaţie. În acest sens sugestivă este evoluţia în timp a acestora:
În funcţie de cauzele principale care au condus la accidentele rutiere grave pe principalele sectoare de drum, putem spune că:
 în cazul sectorului de drum naţional viteza corelează cu traversarea neregulamentară a pietonilor, acestea rămânând în continuare principalele cauze ale accidentelor cu victime.
 în cazul drumurilor judeţene, principala cauză a accidentelor rutiere grave este conducerea imprudentă, urmată de abaterile bicicliştilor.
 accidentele produse în stradă au ca principală cauză viteza, respectiv traversarea neregulamentară şi abaterile bicicliştilor.
 referitor la drumurile comunale, nu am putea spune că se evidenţiază o anume cauză. În acelaşi timp, se observă printre cauzele care au determinat accidente rutiere grave viteza, neacordarea de prioritate vehiculelor (aceşti doi factori corelează) şi abaterile bicicliştilor.
Viteza excesivă la volan este de 2 tipuri, nelegală si neadaptată. În acest context, mai mult decât depășirea vitezei legale, conducerea cu viteză prea mare, în raport cu condițiile de trafic precum: vremea nefavorabilă, luminozitatea redusă a drumului, lipsa aderenței datorată umezelii, poleiului, zăpezii, aglomerația în trafic, pot crește semnificativ riscul de accidente.
Studiile arată că o creștere cu 5% a vitezei medii de deplasare determină o creștere cu aproximativ 20% a riscului de accident fatal.
Conduceți cu prudență!