Ambiția primarului Daniel Băluță: modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale “Luca Solomon”

Primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluță, nu renunță la una dintre investițiile de suflet pe care vrea să le realizeze în localitate. Este vorba despre modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale “Luca Solomon”. Proiectul a fost conceput încă din vremea în care premier a fost Viorica Dăncilă și, initial, primise finanțare. Banii nu au ajuns după schimbarea guvernului, dar primarul Daniel Băluță nu concepe să renunțe la investiție. Studiile au fost reactualizare, conform noilor costuri ale materialelor și noul proiect a fost depus la Compania Națională de Investiții. Având în vedere importanța și istoria instuituției de învățământ în mod normal, finanțarea se va realiza, iar edilul și echipa pe care o coordonează va face tot posibilul pentru ca totul să fie dus la bun final, dar și calitatea lucrărilor să fie una “nemțească”.
Şcoala sătească din Vaideeni a luat fiinţă în toamna anului 1839, după ce la 24 ianuarie 1838, Eforia Şcolilor Naţionale face cunoscut că „proprietarii moşiilor să-şi puie în lucrare Regulamentul Organic înfiinţându-să prin toate satele şcoli pentru copii…urmându-să a lor învăţătură numai pe vreme de iarna”.
Ca un fapt divers, dar foarte interesant, în perioada 1948-1961, la Şcoala Vaideeni a funcţionat o cantină – în şcoala veche, şi internat “la Băcăniţa”şi în gazde comune. Grădina şcolii, din Seci, era irigată, iar recolta era folosită pentru cantina şcolii. Toată munca pe lotul şcolar era făcută de elevi, de personalul de serviciu şi chiar de cadrele didactice, sub îndrumarea profesorului de biologie, Gheorghe Diaconescu.
Creşterea numerică a elevilor, ca rezultat al măririi numărului anilor de studii la şcoala generală, a dus la necesitatea construirii unui nou local, cele două localuri existente nemaifăcând faţă, cu toate ca se țineau cursuri şi de dimineaţă, şi după-masă.
Astfel, în anul 1967, după o muncă asiduă la care au participat toţi elevii şi cadrele didactice din acea perioadă a fost inaugurat noul local de şcoală, cu parter şi etaj. Şcoala se numea “Şcoala nouă”, dar din 8 iunie 2001 se numeşte “Luca Solomon”, după numele celui care a fost directorul şcolii în acea perioadă. Profesor de limba română deosebit, domnul Solomon a rămas în conştiinţa tuturor ca un model demn de urmat, alături de toţi ceilalţi dascăli care cu cinste şi devotament au contribuit la bunul renume al şcolii vaideene.