Alegerile locale vor avea loc într-un singur tur de scrutin

Ceea ce era previzibil s-a întâmplat azi la ora 12.00. Curtea Constituţională a respins contestaţia jurnalistului Liviu Avram. Judecătorii au decis că alegerile se vor organiza într-un singur tur.

Astfel, legea electorală rămâne neschimbată, alegerile locale urmând să aibă loc într-un singur tur de scrutin, în 5 iunie.
Termenul scurt până la alegeri era un motiv suficient pentru a păstra actuala lege. În plus organizarea unui al doilea tur de scrutin ar fi însemnat cheltuieli imense suplimentare nu doar pentru organizarea celui de al doilea tur de scrutin dar şi pentru finanţarea de către stat a campanei electorale pentru al doilea tur ,ca să nu mai vorbim de debandada din această lege a finanţării campaniilor electorale care nu prevedea termene şi modalităţi de suplimentare a cheltuielilor acceptate pentru primul tur.
Ce se va întâmpla deci pe 5 iunie?! Păi conform specialiştilor în sisteme de vot dar şi sondajelor efectuate în toată ţara alegerile din 5 iunie vor duce la realegerea primarilori actuali în 80 % din localităţi. De asemenea alegerile dintr-un singur tur de scrutin avantajează în mod evident partidele mari, cu mulţi activişti şi su susţinere financiară. Partidelor mici le este aproape imposibil să se impună într-un singur tur de scrutin.
Pentru o reprezentativitate corectă, într-o ţară marcată de absenteism la vot ar fi preferabil ca alegerile de peste 4 ani să se desfăşoare în două tururi de scrutin iar preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi prin vot direct, adică uninominal, de toată populaţia judeţului, şi nu prin aranjamente ale partidelor care vor avea reprezentanţi în consiliile judeţene.

Traian GUMINSKI