“Alegere de june” la Muereasca

Acest obicei străvechi este întâlnit doar în comuna Muereasca din Vâlcea.

Vineri, 6 ianuarie 2017, la Căminul Cultural Muereasca de Sus, din comuna Muereasca, are loc manifestarea „Alegerea de june”. Este o sărbătoare tradiţională a comunităţii locale. În această zi se alege Junele pentru anul 2016. Evenimentul debutează la ora 21.00, cu un concert folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia vâlceană”, urmat de ceremonia „Alegerea de june”. La spectacol vor participa soliştii vocali: Cristina Udrea, Mioara Raica, Luminiţa Tănasie, Alin Pavelescu.
„Alegerea de June” se practică din cele mai vechi timpuri în comuna Muereasca. Datele privitoare la începuturile acestui obicei se pierd în timp. Bătrânii satului l-au preluat de la părinţi, spunând că nu a fost întrerupt nici în perioada războiului, când cei ce nu fuseseră înrolaţi şi-au „ţinut” obiceiul la cârciuma din sat, asistaţi de cei bătrâni. Este un obicei ce are rolul de a iniţia pe tineri şi a-i responsabiliza pentru viaţa în comunitate, în respectul valorilor perene: iubire şi respect faţă de semeni; ajutorarea părinţilor în muncile gospodăreşti, a vârstnicilor; trăire în bună cuviinţă; evitarea conflictelor; însuşirea a tot ce viaţa a confirmat de-a lungul timpului; trăirea în credinţă creştină cu iubire faţă de Dumnezeu.
Junele ales ca lider pe durata unui an este „evaluat” de comunitate în funcţie de aceste calităţi şi în prezenţa bătrânilor satului este votat. Obiceiul se înscrie în cadrul Sărbătorilor de Iarnă, încheind acest ciclu în ziua de 7 ianuarie, după ce au mers la biserică, au participat la slujba de Sfântul Ion şi au „iordănit” pe toţi purtătorii numelui Ion. În seara de 7 ianuarie are loc o petrecere la Căminul Cultural, unde tinerii oferă vin de băut şi dulciuri pe care le-au cumpărat cu banii primiţi în timpul colindului din noaptea de Bobotează spre Sfântul Ion. Evenimentul din weekend este organizat de Primăria comunei Muereasca şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.

(Traian Guminski)
foto: jurnalvalcean.ro