Administraţia din Guşoeni, interesată de proiecte

Multe lucruri bune s-au făcut în Guşoeni de când primar este Nicolae Concioiu. Dar ca în multe cazuri o administraţie eficientă, competentă şi cinstită, se loveşte inevitabil de birocraţie, de legi proaste, de oameni care nu înţeleg rolul postului pe care îl au.

“Avem acum probleme cu proiectele pe PNDL. Ne-au cerut avize suplimentare pentru şcoală şi dispensar. Unele care nici nu sunt importante acuma, ci doar după începerea lucrărilor. Am alergat să facem rost de ele. Nu e vorba doar de alergat, dar şi de plătit nişte bani. Apoi nu ne-ar mira ca anul viitor nişte controlori prea exigenţi de la Curtea de Conturi să spună că am cheltuit prea mult pentru deplasări. Nu e vorba numai de noi, se cer acte suplimentare la multe primării. Cred că de fapt Guvernul nu poate finanţa simultan atâte aproiecte la nivel naţional şi întârzie încheierea unor contracte. Am fost recent şi la ADI APA. Avem un proiect important împreună cu localităţile Creţeni, Voiceşti şi Ştefăneşti pentru alimentare cu apă. Este un proiect de valoare foarte mare. Am aflat acum că licitaţiile se vor face abia în 2019. Nu avem ce face, sunt fonduri europene. Partea mai grea este că, aşa cum bănuiam, nu vor fi plătite integral de UE. Trebuie să suportăm noi 2 la sută din lucrare. Dar 2 la sută din 5 milioane de euro este o sumă mare. Noi avem şi în acest an un buget la limită. Guvernul ne–a tăiat orice alocare bugetară datorită unor greşeli de la Ministerul Finanţelor. Suntem la limita supravieţuirii, nu ştim cum vom trece anul. Nu putem majora taxele, lumea nu are bani. Sunt fel de fel de situaţii. Un om important, ajuns într-o funcţie publică mare în Vâlcea, a achiziţionat mult teren la noi în comună. Îl cunosc bine, am fost colegi pe vremuri. M-am bucurat că vrea să facă o livadă. Numai că a făcut lucrări şi unde nu trebuia. A destabilizat nişte terenuri. Acum există riscul unor alunecări de teren la marginea unui drum. Sunt fel de fel de situaţii. Te lupţi cu oameni cu relaţii, cu bani, cu funcţii pe care îi protejează, unii şi alţii. Apoi te reclamă tot pe tine pentru a îţi face rău”, spune primarul Conciou care recent a câştigat un proces cu A.N.I. în urma unei astfel de reclamaţii răuvoitoare.
L-a câştigat după multe termene, dar la fel de bine putea să îl şi piardă. A contestat, şi au venit alte controale ale celor de la Curtea de Conturi care se pare că i-au pus şi ei gând rău comunei Guşoeni.
Nu ne mai miră nimic. Lipsa de raţionament, de umanitate, de logică, a devenit frecventă în instituţiile statului. De nenumărate ori a solicitat Nicolae Concioiu sprijin de la parlamentari, prefect, preşedinte de CJ în problema mistreţilor. Turme uriaşe distrug anual recoltele localnicilor, care plâng disperaţi pe la primărie. Legea trebuie schimbată. Din păcate un astfel de om dacă îşi apără propietatea este tot el scos vinovat şi amendat. La fel şi primarii cinstiţi care apără proprietatea comunei sunt şi ei pedepsiţi exact de cei care ar trebui să sprijine legea.

Traian Guminski