Adevărata misiune a generalului Ciucă

Generalul Nicolae Ciucă este cel mai bine plătit militar sau fost militar român de astăzi.
Este ministru și senator, și are o pensie specială de serviciu. Împreună cu soția sa obține legal, lunar, venituri de aproape 50 de mii de lei. Pe înțelesul tuturor românilor familia asta încasează aproape 500 de milioane de lei vechi pe lună beneficiind și de alte avantaje ale funcțiilor ocupate de domnul general.
În întreaga sa carieră a executat și a dat ordine și are adânc înrădăcinată în mental că președintele Republicii este, de facto, superiorul său ierarhic. “Solda” sa și mentalitatea deci, îl motivează să accepte orice misiune!
Nu discutăm despre meritele avansărilor sale și nici despre cât de cosmetizată sau reală a fost bătălia pe care spune că a dus-o cu ani de zile în urmă în Irak. Știm că, la urma urmei acest om a absolvit o școală militară de ofițeri, o academie militară și mai multe cursuri de comandant de batalion, de regiment etc.
Orice militar cu un asemenea CV a fost pus în viață, măcar în exerciții, dacă nu și în situații reale, să facă strategii și tactici în funcție de inamicul real sau presupus. Dacă ataci o poziție a unui inamic este obligatoriu să te întrebi cum ai proceda tu în locul inamicului pentru a apăra aceea poziție, iar dacă ești în defensivă trebuie să te gândești inevitabil cum ai proceda tu dacă ai comanda unitatea care atacă. Adică domnul Ciucă știe să se pună, ipotetic, în locul celeilalte “părți” și apoi să ajusteze tactica și strategia sa.
Deci în mod evident din minutul în care a fost desemnat premier și i-au fost date cele 10 zile pentru a forma un Guvern și un program s-a pus în locul celor de la PSD și USR și a știut că niciunul din cele două partide nu-i vor arăta susținere în Parlament pentru un guvern minoritar.
Era și logic doar, nu erau ăștia așa de proști să vadă cum liberalii care au luat 25% la alegerile de anul trecut pun mâna pe toate ministerele, pe toate posturile de secretari de stat de directori, de agenții, de prefecți, subprefecți și de alte sute de sinecuri prin țară și apoi împart bugetul pe criterii absurde favorizând fără teamă și fără rușine clientela politică și lăsând sute de primarii social democrați și useriști fără bani de investiții sau salarii.
Deci domnul Ciucă a jucat în toată această perioadă un rol, poate unul ce nu i–a plăcut deloc și și-a dus misiunea primită la capăt. A mai câștigat timp pentru păstrarea Guvernului Cîțu la butoane și a făcut ceea ce i-a cerut președintele Iohannis.
Mulți spun că nu vor avea loc alegeri anticipate deoarece președintele nu va dizolva Parlamentul știind că la alegeri anticipate liberalii vor încasa o mare bătaie.
Serios? Dar dacă exact acesta este planul președintelui care are, în ultima vreme, reacții ce par ale unui insensibil sau nebun.
Prin respingerea Guvernului Ciucă parlamentarii îi dau ocazia, legală, președintelui, de a dizolva Parlamentul. România va fi condusă până la alegeri tot de Cîțu și ai lui. Președintele rămâne în funcție și conduce prin decrete și nimeni nu-l mai poate suspenda și, atenție, nu mai există succesori legali la funcția sa deoarece România nu va mai avea nici președinte al Senatului și nici al Camerei Deputaților.
Iar alegerile ar urma să aibă loc tocmai prin primăvară. Banii toți sunt în mâna echipei câștigătoare. Iar în cazul unei “stări de necesitate, de urgență sau de război” alegerile se pot amâna.
Nimeni nu știe cum va evolua Pandemia și situația sanitară în Europa, nimeni nu știe când va avea loc marea pană de curent europeană anunțată insistent deja de autoritățile din Austria. Poate doar câțiva din servicii ce-l sprijină pe dulapul de la Cotroceni.
Nimeni nu știe cât de neverosimil a părut de multe ori drumul de la democrație la dictatură și cât de ușor s-a parcurs el, uneori, în istoria multor popoare. Pas cu pas!

Traian GUMINSKI