Activităţi de prevenire a consumului de droguri în şcolile vâlcene

În această săptămână polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog desfășoară în fiecare zi, în unități de învățământ, activități de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor.

Cercetările arată că adesea oamenii nu sunt bine informaţi sau nu deţin informaţii corecte despre droguri.
A şti ce înseamnă şi ce implică consumul de droguri ajută a discuta despre ele în mod deschis şi constructiv.
Nu există răspunsuri simple la problemele cauzate de consumul de droguri, dar a deţine informaţiile necesare ajută la remedierea lor.
Drogurile sunt adesea caracterizate drept „grele” sau „uşoare”, dar lucrurile nu sunt atât de simple.
Mit: „Copilul meu adolescent este mereu prost dispus şi îşi pierde interesul pentru şcoală, sigur sunt droguri la mijloc!”
Adevăr: Părinţii se întreabă de multe ori cum îşi pot da seama dacă copiii lor consumă droguri.
Multe dintre posibilele semne precum schimbările bruşte de dispoziţie sau pierderea interesului pentru hobby-uri sau pentru şcoală sunt normale şi pentru comportamentul adolescenţilor. E mai bine ca părinţii să discute cu copii înainte de a trage concluzii greşite.
Simptomele şi semnele trebuie interpretate însă cu grijă, dacă într-adevăr copilul consumă droguri acest lucru nu trebuie să cauzeze panică, părintele trebuie să îl întrebe pe copil ce droguri consumă, de cât timp şi de ce.
E bine de asemenea ca părintele să se consulte cu un specialist înainte de a decide ce să facă.
Mit: „Tinerii sunt tentaţi să încerce droguri pentru că sunt împinşi sau obligaţi să facă asta.”
Adevăr: Cei mai mulţi tineri iau contact cu drogurile ilegale prin intermediul unui cunoscut sau unui prieten. De multe ori, drogurile sunt cerute şi nu oferite tentaţia de a încerca droguri vine din curiozitate.