Acţiuni ale Poliției pentru combaterea braconajului arheologic şi a traficului cu bunuri culturale

Poliţiştii vâlceni au desfăşurat activităţi pentru protejarea patrimoniului cultural naţional în perioada 1–29 aprilie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în colaborare cu specialişti din cadrul direcţiilor pentru cultură, fiind efectuate 106 controale la sit-uri arheologice şi persoane autorizate pentru deţinerea detectoarelor de metal.

La nivelul judeţului Vâlcea, au fost ridicate 5 detectoare de metale, în urma controale efectuate. Acţiunile au vizat combaterea braconajului arheologic şi a traficului cu bunuri culturale rezultate din acesta, în special prin intermediul platformelor de vânzări online, precum şi pentru prevenirea distrugerilor produse patrimoniului cultural.
Poliţiştii au constatat 3 infracţiuni şi au confiscat 4 detectoare de metale, care erau deţinute contrar dispoziţiilor legale sau erau comercializate online, fără autorizaţie. De asemenea, s-au constatat săvârşirea infracţiunilor de efectuare a oricăror lucrări care pot afecta sit-uri arheologice în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică.
“Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au acţionat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor la regimul protejării patrimoniului arheologic. Astfel, în prima săptămână, oamenii legii au prins-o în flagrant pe H. Elena, de 29 de ani, din com. Pietrari, în timp ce încerca să comercializeze două detectoare de metale fără a deţine autorizaţia prevăzută de lege.
Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal. De asemenea, în data de 13 aprilie poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au procedat la identificarea şi conducerea la sediul poliţiei a lui C. Mihai, de 46 de ani, care oferea spre vânzare un detector de metale fără a deţine autorizaţia prevăzută de lege. A fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 27 alin. 1 din O.G. 43/2000 şi conform aceluiaşi articol de lege alin. 2 s-a procedat la confiscarea detectorului de metale”, se spune în comunicatul transmis de IPJ Vâlcea.