A început primăvara astronomică şi vom trece în curând la ora de vară!

Echinocțiul de primăvară în 2023 are loc luni, pe 20 martie, la ora 23:24 (ora României). Momentul marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Trecerea la ora de vară va fi la câteva zile după echinocțiul de primăvară, în data de 26 martie.
Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal.
Ora oficială de vară, ora Europei Orientale – la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 martie 2023 – a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.
România trece la ora de vară în fiecare an, în ultimul weekend din luna martie. Sâmbătă noapte, 25 martie, ceasurile se dau cu o oră înainte, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00. Practic, va fi noaptea cea mai scurtă din an, pentru că vom dormi cu o oră mai puțin.