Greşelile partidelor în campania electorală din Vâlcea
Poate au fost mai multe şi poate ar trebui să le detaliem. Le enumerăm doar pe cele care le-am remarcat şi care credem că au adus prejudicii de imagine sau au contribuit la obţinerea unui scor mai mic decât ar fi obţinut competitorii politici din Vâlcea în cazul în care le evitau.
Greşelile USR
Liderii locali au dat dovadă de infatuare.
Organizaţia trebuia să găsească măcar un nume cunoscut pe care să-l convingă să candideze pentru ei, un om experimentat (Exemplu : Iuliana Moise, Dorel Jurcan, Romeo Rădulescu, Marian Mirea, Dumitru Cornoiu, Adrănel Cotescu etc.)
Au refuzat să depună coroană de flori de 1 Decembrie la monumentul Independenţei.
Au jignit mas media locală şi nu au făcut nici un contract cu vreo publicaţie locală, deşi beneficiau de sume mari returnabile de la stat pentru campanie.
Nu au înţeles nimic din legislaţia privind campaniile electorale.
În cazul unei campanii clasice şi a lipsei acestor greşeli, plus a unei comunicări mai bune, rezultatele ar fi fost spectaculoase. Ar fi obţinut un scor bun, deşi 90 la sută din populaţia judeţului nici nu le ştia candidaţii! Cât ar fi obţinut dacă lumea ştia cine candidează din partea USR?
Greşelile PMP
Fuziunea dintre PMP şi UNPR a fost un fiasco la Vâlcea.
Activul fostelor organizaţii PMP a fost neglijat.
Pe listele electorale şi în secţii de votare au fost trimişi numai oameni de la fostul UNPR.
În afară de liderul Dan Mazilu nici un candidat nu este cunoscut de electorat
Pe lista pentru Senat partidul ar fi trebuit să pună un om cunoscut vâlcenilor.
Campania electorală prin presa locală a fost foarte subţire.
Greşelile ALDE:
Cea mai importantă greşeală este lista de la Camera Deputaţilor care trebuia să îl aibă cap de listă pe Remus Grigorescu sau pe Adrian Buşu.
Liderul Dumitru Lovin trebuia să evite apariţiile la televiziune care i-au fost defavorabile lui, dar şi partidului.
Campania din teritoriu a fost lipsită de materiale electorale adecvate şi nu a acoperit întregul judeţ.
Greşelile PNL:
Au început campania distribuind cărţi poştale cu Cioloş, un premier neagreat de populaţia din Vâlcea şi au legat numele candidaţilor de un premier care nici măcar nu este membru PNL.
Au preferat cei din PNL să îl pună cap de listă la Senat pe Romulus Bulacu, în loc să îl lase să candideze pe senatorul Adrănel Cotescu.
Au pierdut militanţi vechi şi cu experienţă datorită unor alegeri interne care nu îşi aveau rostul, alegeri care de fapt au stabilit ordinea pe liste după cum a vrut liderul Cristian Buican.
Au organizat catastrofal campania electorală în Râmnicu Vâlcea unde dezastrul va fi mai mare decât cel din vară când au cedat deliberat oraşul lui Mircia Gutău.
Au avut ieşiri nepermise în mas media locală şi au mers pe mâna unor jurnalişti turbulenţi care nu pot fi consideraţi lideri de opinie.
Au pus pe locul trei la Camera Deputaţilor un candidat care în urmă cu 5 luni nu a putut recâştiga mandatul într-un oraş ca Băbeni.
Greşelile PSD:
De frica unor atacuri media au preferat să împartă banii de campanie destinaţi presei şi la publicaţiile cunoscute ca antiPSD în aceste alegeri, în loc să fidelizeze presa care îi putea ajuta şi care ar fi acceptat inclusiv contracte exclusiv cu PSD.
Jurnaliştii anti PSD au continuat în publicaţii sau pe facebook să scrie texte dăunătoare PSD.
Eugen Neaţă trebuia pus să candideze la alegerile interne ale PSD indiferent ce loc ar fi ocupat. Mutarea lui apoi pe un alt loc era o decizie absolut legală şi statutară a conducerii centrale a PSD.
Traian Guminski