
Școala de la Vlădești – icoane, emoție și memorie la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni pe 21 mai 2025
Pe 21 mai 2025, spiritualitatea se întâlnește cu arta sacră în inima Muzeului Satului Vâlcean de la Bujoreni. Biserica de lemn monument istoric din Anghelești-Pietrari, cea mai veche atestată din Țara Românească, își serbează hramul printr-un eveniment de excepție: ediția a VII-a a expoziției de icoane „Școala de la Vlădești”, în memoria sculptorului Alexandru Nancu.
Miercuri, 21 mai, în ziua sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Biserica de lemn din Anghelești-Pietrari – relocată și restaurată cu grijă în cadrul Muzeului Satului Vâlcean de la Bujoreni – se va desfășura un eveniment ce readuce în lumină tradiția iconografiei românești: expoziția „Școala de la Vlădești”, ajunsă la a VII-a ediție.
Organizată de Fundația HAR („Habitat și Artă în România”), în parteneriat cu Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, Consiliul Județean Vâlcea și Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Râmnicu Vâlcea, expoziția este un omagiu adus sculptorului Alexandru Nancu, cel care a restaurat biserica între 2009 și 2012, în cadrul programului „Tradiție și Postmodernitate”.
Slujba de hram va avea loc de la ora 9.00, în lăcașul de cult aflat în incinta muzeului. Vernisajul expoziției va avea loc în aceeași zi, de la ora 14.00, în spațiul dedicat școlii de patrimoniu.
Artiștii iconari vâlceni și bucureșteni aduc în fața publicului lucrări de o rafinată expresivitate: icoane pe sticlă, pe lemn, fresce, hrisoave, miniaturi și obiecte de cult din lemn policrom. Printre expozanți se numără: Ștefania Bardașu, Cristina, Irina și Olga Ionescu Berechet, Elena Borundel, Augustin Cantea, Tania Costea, Aurora și Ion Filigean, Irina și Mihai Ionescu, pr. Sorin-Ioan Părăușeanu, Filofteia Pisăru, Marlena Târcavu, Constantin Țanea și Petru Văsâi.
Evenimentul este curatoriat de Luiza Barcan și Gheorghe Dican, două figuri de referință în promovarea artei sacre contemporane.
Între istorie, spiritualitate și creație, „Școala de la Vlădești” dovedește încă o dată că icoana nu este doar obiect de cult, ci glas viu al credinței care se scrie în culoare, lemn și lumină.