Analiză politică! PNL riscă să piardă un mandat de deputat, dacă Laurenţiu Cazan nu reface cea mai praf organizaţie a liberalilor vâlceni!

Victoria PSD în alegerile locale din Vâlcea, dar şi victoriile punctuale ale liberalilor din unele localităţi ascund pentru necunoscători o realitate diferită de cea care se vede din afară: adică toţi primarii din Vâlcea sunt PSD sau PNL.
Cei din conducerea PSD şi PNL, cei inteligenţi, nu cei de teapa lui Virgil Pîrvulescu, ştiu însă că situaţia este alta.
Trebuie căutată în voturile pentru Parlamentul European luate de fiecare formaţiune politică.
Lista comună a PSD şi PNL a terminat pe primul loc, dar nu la scorul aşteptat. Chiar şi în localităţi în care forţa candidaţilor PNL şi PSD a fost impresionantă şi în lupta dintre aceştia părea că nimeni nu mai poate lua nimic pe listele de la europarlamente, cei ce au votat candidatul liberal sau social democrat la primărie au optat, în cotă semnificativă pentru AUR, SOS, USR sau FD.
Cei mai afectaţi de acest adevăr par a fi liberalii.
Pentru că ei au pierdut imens exact în localitatea cu cei mai mulţi votanţi. Şi chiar dacă au câştigat Drăgăşaniul la funcţia de primar, al doilea municipiu adică, nici acolo nu au multe voturi politice. AUR, PSD şi alte formaţiuni au fărămiţat votul, iar candidatul de primar a câştigat cu mai puţin de 30 la sută dintr-o prezenţă puţin peste 50%.
Virgil Pîrvulescu, recent demis sau forţat la demisie din funcţia de preşedinte a organizaţiei municipale, a făcut un rău imens liberalilor. Aşa cum a făcut, împreună cu Grig Chiroiu, un rău mare liberalilor din Olăneşti.
Din Băile Olăneşti unde PNL avea o organizaţie condusă bine de deputatul Laurențiu Cazan până acum câteva luni cînd gaşca lui Pîrvulescu a vrut conducerea totală a organizaţiei de acolo. Şi rezultatele s-au văzut. Chiroiu a terminat pe locul 3. În spatele PSD şi FD.
S-au văzut rezultatele şi în localităţile unde tânărul deputat a lucrat cu eficienţă maximă, învingând doi primari vechi ai PSD. La Bărbăteşti şi Costeşti.
Dezgustaţi de managementul bazat pe minciună şi favoritism clientelar, mulţi liberali vîlceni nu l-au ales pe Pîrvulescu şi nici lista de candidaţi la consiliul municipal. Aici Virgil are dreptate când spune că a fost trădat de ai lui. Dar ai lui, nu erau ai lui. Cei care nu au votat PNL, au trădat tocmai pentru că el căpuşase organizaţia cu oameni care nu aveau decât interese personale, îndepărtase pe cei muncitori şi crease o armată de sinecurişti ce spera să obţină posturi administrative în care să câştige bine şi să nu facă nimic concret exact cum reuşise patru ani preşedintele lor. Lista de candidaţi la consiliu a fost făcută la bătaie de joc, iar în secţii au fost trimişi reprezentanţi cu unica motivaţie de a câştiga ceva bănuţi.
PNL Râmnicu Vâlcea este acum o organizaţie profund dezbinată în care cei îndepărtaţi din secţii şi de pe liste nu au motivaţie să se implice, iar visătorii ce au făcut parte din armata perdantului nu au niciun interes să muncească. Şi imediat după o vară scurtă pot veni prezidenţialele, dacă cumva Guvernul nu le va lăsa să aibă loc aşa cum ar trebui la final de toamnă.
Pentru liberali este o perioadă grea în Vâlcea. Dacă AUR reuşeşte să obţină la parlamentare peste 17%, are un mandat de deputat direct iar PNL cu SOS, FD, UDMR, PSD, USR şi cine o mai fi se poate bate la redistribuire pentru un mandat.
PSD va obţine ceea ce are acum: 3 mandate de deputat şi unul de senator.
Voturile din Râmnic sunt esenţiale pentru PNL chiar şi pentru a obţine un singur mandat de deputat. Voturile au fost puţine pentru liberali. Deşi s-au investit sume uriaşe de Pîrvulescu în campanie.
Minciunile însă au distrus totul.
Virgil Pîrvulescu a minţit până în ultima oră, reuşind chiar să păcălească şi jurnalişti vechi cărora le-a spus cu câteva ore înainte de finalul votării că aa făcut un sondaj şi că are câteva sute de voturi în faţa lui Gutău. Şi aceştia l-au crezut. L-au crezut şi unii tineri atraşi în PNL de mirajul primirii unei slujbe bune pe moca prin primărie. Liberalii vechi, mai ales cei din consiliu care ştiau cum au fost forţaţi aproape 4 ani să voteze împotriva râmnicenilor aveau habar ce hram poartă candidatul lor, ce grandoman şi mitoman este. Şi au povestit şi altora. Din familii, prieteni, vecini.
Că Pîrvulescu nu s-a întrebat o secundă ce interes ar avea deputatul Cristian Buican sau ceilalţi lideri vechi liberali şi cei din anturajul lor să-l vadă pe el primar, este altă poveste.
Acum cu doar câteva luni, puţine, până la alegerile parlamentare, în plină vară caniculară, când lumea nu are timp de activism politic şi nici chef, din resturile unei organizaţii înfrântă, plină de frustraţi, de oameni dezamăgiţi sau furioşi, deputatul Laurențiu Cazan, numit preşedinte interimar, trebuie să facă o organizaţie capabilă de luptă electorală deloc uşoară.
PSD se va ermetiza prin primarii aleşi şi prin oamenii ce vor aduce schimbări rapide în bine acolo unde au majorităţi. Din primarii cîştigători ai PNL, cel puţin jumătate nu au nici cel mai mic interes să tragă cu partidul la parlamentare, să alerge, să investească timp sau energie. AUR este pe val după rezultate bune obinute în multe localităţi. Şi mai sunt şi celelalte partide mici ce speră să facă pragul pentru Parlament. Nu va fi deloc o joacă de copii pentru PNL.

Traian GUMINSKI