Gheorghe Gîngu nu are adversar pe măsură în 2024

Anul electoral 2024 vine fără prea mari emoții pentru primarul de la Bujoreni, Gheorghe Gîngu. Edilul din localitatea vecină Râmnicului a reușit, cu mari greutăți, să închege o echipă competitivă care a implementat multe proiecte cu finanțare guvernamentală și în special europeană iar comuna a urmat cursul firesc al dezvoltării continue. În aceste condiții, nu o să fie o surpriză că oamenii deja știu pe cine vor pune ștampila la alegerile locale. De altfel, Gîngu nu va ține mai deloc cont că urmează un an electoral și va continua munca obișnuită la primărie.

An bun, istoria se respectă la Bujoreni

Acest an a început cum nu se putea mai bine la Bujoreni. Gîngu și echipa pe care o coordonează au decis să se organizeze prima ediție a simpozionului de atestare documentară a localității. Evenimentul a avut loc la Căminul Cultural din satul Gura Văii. S-au serbat astfel 631 de ani de la prima menționare documentară a comunei în hrisovul domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân. Evenimentul va avea o a doua ediție în prima lună a anului viitor și o să devină o tradiție.

Multe proiecte importante pentru comunitate

Edilul de la Bujoreni i-a obișnuit pe oameni să le ceară părerea în permanență în ceea ce privește deciziile importante. Astfel, la Bujoreni era nevoie de un cabinet medical stomatologic și el a fost deschis în incinta Dispensarului Bogdănești, într-un spațiu închiriat de primăriei și acolo se oferă servicii medicale stomatologice complete și complexe. De asemenea, cei doi tineri medici care își desfășoară activitatea la cabinet, au început o campanie de conștientizare, de prevenție și de educație medicală în primul rând în școlile din comună. De asemenea, oamenii beneficiază din acest an de servicii de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor. Lucrările de cadastru general sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR) – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”.

Învățământ de calitate, prioritate la Bujoreni

Georghe Gîngu a spus că va face din investițiile în calitatea învățământului o prioritate și s-a ținut de cuvânt. Și în 2023 s-au efectuat lucrări la instituțiile din localitate și elevii beneficiază de cele mai bune condiții. Astfel a fost semnat un contract de finanțare în valoare de peste de peste 845.000 de lei iar proiectul presupune asigurarea echipamentelor şi a resurselor tehnologice digitale pentru unităţile de învăţământ și asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă şi laboratoarele/atelierele şcolare. Este vorba despre table interactive, sisteme de tip desktop cu monitor, sisteme all-in-one sau laptop-uri, sistem de sunet, multifuncționale, camere pentru videoconferință, routere wi-fi, echipamentele necesare pentru laboratoare multidisciplinare, mobilier și echipamente digitale pentru cabinete școlare, precum și pentru cabinete de asistență psihopedagogică, dar și materiale sportive pentru săli de sport.

Eficiență energetică

Un alt proiect important presupune creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, cu finanțare prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Este vorba despre o investiție de aproape 1 milion de lei, care va crește gradul de confort și siguranță pe străzile comunei Bujoreni. Clasicul iluminat stradal, mare consumator de energie electrică, va fi înlocuit cu unul modern, mult mai economic și mai eficient. Proiectul mai presupune un audit energetic, proiectare, asistență tehnică, consultanță, achiziționarea și instalarea sistemului de iluminat complet echipat cu dimare și telegestiune pentru cele 206 lămpi, precum și informare publicitară.

Gabriel Cîrjaliu