Previziuni pentru primele alegeri de anul viitor! Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în 9 iunie 2024

Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024. În ţara noastră scrutinul va avea loc duminică, 9 iunie, 2024. La precedentele alegeri pentru Parlamentul European, ce au avut loc în 26 mai 2019, cetăţenii români au votat 32 deputaţi europeni din numărul total 751. În urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, numărul total al deputaților europeni este de 705, României revenindu-i un număr de 33 deputați europeni. Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului „proporționalității degresive”. Cu alte cuvinte, statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional. Partidele din România care au câștigat mandate la alegerile europarlamentare trecute sunt: PNL-10, PSD – 8, USR-PLUS -8, Pro România, PMP și UDMR – 2.
Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. Peste 400 de milioane de alegători cu drept de vot sunt chemați să voteze în același timp pentru reprezentanții lor politici în Parlamentul European. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

Ce Partide nu vor mai intra în PE
Este de aşteptat ca Pro România, care nici nu mai are organizaţii locale şi PMP să nu mai facă pragul pentru a intra în Parlamentul European. Şi nu este greu de prevăzut că USR, un partid de la care alegătorii tineri au aşteptat mult şi care a dezamăgit enorm, mai ales în perioada cât a fost la Guvernare, să piardă câteva mandate. Probabil va fi foarte greu să prindă pragul electoral.

Cine va câştiga şi cine va pierde în aceste alegeri

Este un tur de scrutin în care campania electorală este oarecum atipică. Cei care sunt pe primele locuri pe lista de candidaţi ai partidelor cu şanse de accedere în Parlament ştiu că vor prinde un mandat oricum, deci nu are rost să investească multă muncă şi bani în campania electorală. Este de presupus că unii oricum au cheltuit bani mulţi pentru a primi locurile eligibile. Ceilalţi candidaţi nu au niciun interes, iar partidele nu sunt ajutate decât sporadic de activul de bază din organizaţiile lor.
În plus partidele mari, cele care deţin cele mai multe mandate de primari şi consilieri, adică PSD şi PNL, nu se pot baza pe iniţiativa aleşilor locali mai ales pentru faptul că alegerile costă, campania la fel şi aceşti oameni nu au de gând să cheltuiască pentru ca nişte privilegiaţi să huzurească în PE timp de cinci ani pe lefuri imense.
Mai ales primarii liberali şi social democraţi din mediul rural nu vor mişca un deget. Sunt extrem de nemulţumiţi de faptul că nu le-au mai crescut salariile. Unii au salariile la nivelul din 2016 şi recent, un primar de comună, tânăr, absolvent de studii superioare făcute pe bune, cu familie, îmi spunea că salariul lui este acum identic cu al unei infirmiere din Spitalul Judeţean sau cu al unui şofer dintr-un Consiliu Judeţean şi nu va face nici cel mai mic efort în campania pentru aceste alegeri deoarece liderii naţionali ai partidului său au blocat salariile primarilor…

În aceste condiţii principalul câştigător va fi AUR.
Partidul condus de George Simion este pe trend din cauza nemulţumirilor. Oamenii nemulţumiţi vin oricum la vot. O mare parte din români s-au raliat curentelor naţionaliste mai ales din cauza faptului că şi-au pierdut locurile de muncă, au văzut că pentru ei statul nu are bani, dar are pentru cazarea şi masa refugiaţilor ucranieni, noile tendinţe de a modifica legile pentru a da şi mai multe drepturi comunităţilor LGBT a aprins revolte mocnite în mediile rurale.
AUR va intra în Parlamentul European, este o realitate, dar este posibil să intre de pe primul loc sau al doilea la aceste alegeri, mai ales că şi PNL este în scădere mare de imagine după Guvernarea Ciucă.
Şi acest lucru nu este rău deloc deoarece ţara noastră are nevoie de cât mai mulţi parlamentari care să aibă curajul să apere valorile noastre şi tradiţiile şi să spună adevărul în Parlamentul European nu să tacă şi să ia un salariu de tip sinecură.

Traian GUMINSKI