Cât mai costă organizarea unei nunți în 2023

În anii de pandemie în care petrecerile cu mulți participanți au fost interzise sau se puteau organiza în condiții stricte multe cupluri au ales să amâne petrecerea de nuntă acolo unde își doreau să fie alături de prieteni, familie și apropiați. În aceste condiții, anul 2023 este unul aglomerat la capitolul nunți chiar dacă au crescut considerabil și prețurile de organizare.

Muzica. Fotografii. Filmare

“Nuntă fără lăutari nu se poate” spune o vorbă românească. Totuși, cea mai ieftină variantă la o nuntă este ca muzica să fie asigurată de un DJ. Am consultat oferta unui DJ cunoscut din Vâlcea și pentru o nuntă prețul pornește de la 500 de euro în cazul în care numărul invitaților nu este mai mare de 100. În cazul în care se stabilește un număr mai mare de nuntași dar și o solistă sau solist care să-l însoțească pe DJ, prețul se apropie de 1000 de euro. Costurile sunt mai mari dacă fondul sonor o să fie asigurat de o formație. De exemplu, pe piața vâlceană cel mai mic preț l-am găsit la o formație cu trei lăutari, aproximativ 6000 lei fiind suma în jurul căreia se negociază. La această sumă se adaugă alți bani dacă mirii doresc să facă și “obiceiurile” (Fedeleșul, udatul, gătitul miresei sau bărbieritul mirelui). Pentru o formație cu nume și, eventual, pentru recitaluri ai soliștilor consacrați, tinerii vor trebui să scoată din buzunar mii de euro. Și în cazul filmării evenimentului și a fotografiilor de album, prețurile diferă. De obicei profesioniștii în domeniu au mai multe pachete. Prețurile pentru serviciile de foto pornesc de obicei de la 1000 de euro, dar pot și ele să crească în cazul în care mirii au dorințe speciale. De exemplu, o filmare cu drona mărește considerabil bugetul unui nunți.

Meniuri, localuri

În mediul rural încă se mai organizează nunți la corturi, iar meniurile sunt în acest caz cele mai ieftine, având în vedere că mirii pot obține “materia primă” la prețuri scăzute. Bani vor trebui să plătească pentru închirierea unui cort de dimensiuni mari, pentru bucătari și chelneri. Dezavantajul este că o vreme neprietenoasă poate strica tot. În ceea ce privește organizarea unei nunți în spații speciale, sălile restaurantelor sau amplasamentele construite special pentru organizarea de evenimente, prețul pornește de undeva de la 50 de euro pentru un meniu. Am găsit, de exemplul, în oferta unei firme din Râmnicu Vâlcea o ofertă de all-inclusive pentru suma de 240 de lei de persoană. Pentru acești bani se asigură patru gustări, băuturi non-alcoolice, tort, fructe, aranjamentul sălii, șampanie pentru primirea invitațiilor și o camera pentru miri. În cazul în care se doresc și efecte speciale pentru dansul mirilor, artificii sau gheață carbonică, suma crește. Meniul poate ajunge și la 100 de euro în cazul unor gustări pretențioase.

Alte cheltuieli

Sunt și alte cheltuieli pe care le vor face mirii. Rochia de mireasă, costumul de mire, “atenția” lăsată la preoți, verighetele mirilor, închirierea unor camere pentru invitații care vin de departe, crește bugetul evenimentului pe care toți tinerii îl doresc unul memorabil. De asemenea, surprize pentru nuntași, ca de exemplu un spectacol oferit de dansatori profesioniști, comedianți sau chiar magicieni sunt echivalente cu scoaterea din buzunar a altor bani. Pentru reducerea costurilor unui eveniment de acest gen, doritorii au varianta de a participa la târgurile de nunți care se organizează peste tot în țară, dar și la Râmnicu Vâlcea. De asemenea, planificarea din timp a nunții scade costurile.