EUROPE DIRECT VÂLCEA: S-a lansat platforma “Conferința privind Viitorul Europei”

Centrul EUROPE DIRECT Vâlcea și-a propus să promoveze într-o manieră non-formală platforma de consultare publică futureu.europa.eu, ca mod de exersare a cetățeniei active și implicare în formularea viitorului.

Cele trei instituții ale Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul de Miniștri – au inițiat împreună o Conferință privind viitorul Europei, care își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în elaborarea politicilor UE.
Aceasta este un exercițiu democratic paneuropean major, care oferă un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă și transparentă cu cetățenii cu privire la o serie de priorități și provocări importante care contează pentru ei și care le afectează viața de zi cu zi: schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Cetățenii participanți vor decide, în cele din urmă, ce subiecte se vor discuta în cadrul conferinței.

De aceea, primul eveniment organizat de centrul condus de Dana Rădulescu și care a avut ca scop informarea și implicarea cetățenilor a fost organizat pe 17 iunie 2021 la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea și s-a numit: Vâlcea e în EuROpa. EUropa e la Vâlcea. EUROPE DIRECT!, urmat de cel de-al doilea eveniment ”Stă în puterea ta să schimbi ceva!”, care a avut ca public-ţintă: tineri liceeni și voluntari ED. Tipul de activitate: teatru social. Acțiunea a fost structurată astfel:
– training de formare în teatru social pentru voluntarii ED Vâlcea (cu trainer specializat – Asociația Tineri pentru Europa de Mâine)
– reprezentații de teatru – 30 iunie 2021, la ora 13.00, in parcul Mircea cel Bătrân;
– schimb de experiență și vizită de documentare și schimb de bune practici la alte centre ED din Europa, alături de alte Centre EUROPE DIRECT din România.

Cel de-al treilea eveniment denumit ”DIGITAL INNOVATION HUBS in EUROPE” a avut ca public-ţintă: mediul universitar și business local, iar tipul de activitate a fost o conferință online. Evenimentul are loc în parteneriat cu un alt Centru din România.
Pe agenda de lucru al Centrului EUROPE DIRECT Vâlcea vor urma Întâlniri DIGI și ECO-prietenoase. Public-ţintă: adolescenți, societate civilă, bibliotecari. Tipul de activitate: ore de informare europeană, workshop-uri pentru ONG-uri, cursuri, seminarii, conferințe online sau evenimente non-formale. Toate activitățile vor promova temele Green Deal și DIGI, la cererea diferitelor grupuri-țintă.
Curiozitate, teamă sau încredere în Inteligența artificială? – este cel de-al cincilea eveniment care are ca public-ţintă: public general. Tipul/formatul evenimentului: interviu public cu un invitat cu competențe în acest domeniu. Tema va familiariza participanții cu Strategia Digitală, cu modul în care cetățenii pot obține informații valoroase și pe înțelesul lor.

Relațiile cu mass-media și cu multiplicatorii de la nivel local se află pe lista de priorități ale centrului care își propune a în perioada următoare să încheie Parteneriate de comunicare: între on și off despre Europa – public-ţintă: jurnaliști. Tipul de activitate: training susținut de un expert în cadrul unei întâlniri regionale între mai multe centre ED. Calendar orientativ: octombrie sau noiembrie
Informarea pe plan local cu privire la subiecte sensibile referitoare la UE este o altă prioritate a Centrului EUROPE DIRECT VÂLCEA. “Împreună, împotriva dezinformării și a știrilor false” va avea ca
public-ţintă: public general. Tipul de activitate: workshop. Combaterea și diminuarea impactului dezinformării online în Europa are un rol primordial în asiguarea protecției valorilor și sistemelor democratice europene. Încrederea în noile tehnologii trebuie secondată cu pregătirea și recunoașterea unor tipare de comunicare distorsionată.
O altă importantă este dezbaterea UE în școli. de aceea, centrul va organiza un seminar care se va intitula ȚBack to University de Ziua Educației. Grupul ţintă: studenți. Evenimentul de comunicare europeană va avea loc la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, tema supusă atenției participanților fiind informarea despre Pactul Verde European. Calendar orientativ: 5 octombrie, Ziua Educației.
Promovarea unei platforme regionale de rețele – Misiunea EUROPE DIRECT Vâlcea este aceea de implicare a publicului în dezbaterile europene și construirea unui mediu de relaționare în primul rând cu centre EUROPE DIRECT din România și din Europa, dar și cu celelalte rețele de informare ale Comisiei Europene (EURES, Eurodesk etc).

În cadrul evenimentului care a avut loc pe 30 iunie -”La o coffee despre CoFE”, cu jurnaliștii vâlceni!, coordonatorul EUROPE DIRECT VÂLCEA – Dana Rădulescu a ținut să precizeze importanța platformei lansate în Europa, o platformă la care cetățenii pot să participe pentru a-și prezenta părerile despre viitorul Europei.
“Conferința privind viitorul Europei reprezintă o ocazie unică și oportună pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei. Indiferent de locul de proveniență sau de activitate, acesta este locul în care să reflectați la viitorul pe care îl doriți pentru Uniunea Europeană.
Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate.
Se preconizează că, până în primăvara anului 2022, conferința își va prezenta concluziile astfel încât să ofere orientări privind viitorul Europei.
Cine poate participa?
Cetățeni europeni, din toate categoriile sociale și de pe tot cuprinsul Uniunii, tinerii jucând un rol central în conturarea viitorului proiectului european”, a precizat Dana Rădulescu, coordonatorul EUROPE DIRECT VÂLCEA.

Letiția Lazăr