FOTO: Cameră dedicată audierii copiilor – la Parchetul Vâlcea
Protecția minorilor, victime ale infracțiunilor este prioritară, iar în acest sens, la Râmnicu Vâlcea a fost inaugurată o cameră specială pentru audierea acestora la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Acest concept ajută extrem de mult la reducerea traumatizării copiilor din experiența deja acumulată în urma infracțiunilor. Demersul face parte din proiectul Loc de Bine demarat de Asociația Zi de Bine.
Copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. În anul 2020, 2.111 copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români, iar în 2019, 2.222 de copii. Suma necesară pentru întregul proiect a fost de 35.000 de euro. Banii au fost investiți în amenajarea și dotarea celor 3 camere din cadrul a trei parchete de pe lângă tribunale din România: Vâlcea, Vrancea și Constanța. Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu alte părți implicate în audiere (procuror, părinte sau polițist), care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecțională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate.
Mai mult decât atât, cu ajutorul unui chit care conține o tabletă conectată la camera de audiere, judecătorul poate să asiste de la distanță și să ghideze interviul prin intermediul acesteia, dacă are nevoie de informații suplimentare. Loc de Bine, cauza lunii februarie a Asociației Zi de Bine, a fost realizată alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, care are ca scop sprijinirea prin toate mijloacele a investigării infracțiunilor de violență sexuală, începând cu cele mai vulnerabile dintre victime.