FOTO: Consiliul Județean Vâlcea va cumpăra Cula Greceanu de la Măldărești
Unul dintre simbolurile județului nostru va ajunge în patrimoniul Consiliului Județean Vâlcea care îşi va exercita dreptul de preempţiune la cumpărarea Culei Greceanu de la Măldăreşti. Decizia instituției conduse de Constantin Rădulescu este una cât se poate de bună, iar consilierii județeni care au votat proiectul de hotărâre merită aprecierea unanimă.
De menționat este faptul că Ministerul Culturii a comunicat CJ Vâlcea că nu îşi exercită dreptul de preempţiune asupra Culei Greceanu şi a anexelor acesteia. proprietara imobilelor Cula Greceanu şi a anexei, iar Emilia-Ileana Greceanu-Anghel-Acasandri, a propus o valoare de vânzare de 400.000 de euro.
“La propunerea preşedintelui Constantin Rădulescu, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind exercitarea, de către Judeţul Vâlcea, a dreptului de preempţiune referitor la cumpărarea imobilelor “Cula Greceanu” şi anexe, scoase la vânzare de proprietara acestora. Deoarece Ministerul Culturii a renunţat la dreptul de preempţiune al statului român de a cumpăra aceste monumente istorice, Consiliul Judeţean Vâlcea va întreprinde demersurile legale pentru achiziţionarea şi includerea în patrimoniul public al judeţului Vâlcea a Ansamblului Culei Greceanu, monument istoric ce datează din secolul XVIII”, se menţionează în comunicatul de presă emis de CJ Vâlcea. Cula a fost retrocedată în anul 2007 printr-o hotărâre judecătorească actualului proprietar, dar a fost deschisă către turiști ca urmare a unui contract de închiriere în valoare lunară de 5.000 lei.
Cea mai veche culă din România
Cula Greceanu se află în satul Măldărești, este declarată monument istoric, și este cea mai veche culă din România. A fost ridicată în secolul al XVI-lea (aprox. 1517), pe locul altei construcții mai vechi, de jupan Gheorghe Măldărescu și jupânița Ego Eva. În anul 1934, pictorița Olga Greceanu, urmașă în linie dreaptă a boierilor întemeietori ai culei, a zugrăvit o superbă frescă, în vechiul stil românesc iar în perioada anilor 1966-1967 au fost executate lucrări de conservare și restaurare. După restaurare, culele Greceanu și Duca de la Măldărești au fost folosite și ca decoruri pentru turnarea filmelor Neînfricații (serial TV nedifuzat, 1969), Drumul oaselor (1980), Iancu Jianu, haiducul (1981) și Trandafirul galben (1982). În vara anului 2014, cula Greceanu a fost folosită ca locație de filmare pentru unele secvențe din lungmetrajul Aferim!
Accesul pentru vizitatori se face pe o ușă din stejar ferecată și continuă cu o scară din lemn până la etajul I. Zidul exterior al casei scării este străpuns de două guri de tragere pentru apărarea intrării. La etajul I, din pridvorul larg deschis spre miazăzi, se intră într-o încăpere de dimensiuni reduse, de unde cu ajutorul unei scări mobile se putea ajunge în locul cel mai sigur în caz de primejdie, adevărata ascunzătoare a clădirii, de foarte mici dimensiuni și prevăzută doar cu o mică ferestruică. Tot la etajul I se mai află o încăpere, fosta cameră de primire, din care se trece într-o altă cameră susținută de bolți. La etajul al II-lea se afla un frumos cerdac deschis prin arcade trilobate, iar in partea de nord se găsesc două camere amenajate într-o perioadă recentă pe locul unde fusese cândva un pod.