Analiză politică! De ce merită votat EMILIAN FRÂNCU, candidat al PRO ROMÂNIA!

Creditate cu prima șansă de a intra în Parlament sunt PSD, PNL și USR. În textul următor voi demonstra că aceste partide nu au, pe nicio listă de candidați din țară, vreun om care să aibă cariera candidatului Emilian Frâncu, vâlceanul situat pe locul doi pe lista pentru Camera Deputaților a PRO România din Vâlcea.

Acest partid luptă, cu șanse reale, pentru a intra în Parlament și fiecare vot primit contează. Iar Emilian Frâncu poate continua să promoveze legi bune prin colegii săi ce vor deveni parlamentari chiar dacă nu va “prinde” el personal un post de deputat.
Un astfel de om, a cărui biografie o cunosc puțini vâlceni, merită oricând un vot primit nu în Vâlcea, ci în oricare județ din ţară.
Celor cărora nu le convine apreceirea mea, inclusiv actualilor parlamentari și celor care se află pe listele celorlalte partide, îi rog să numere, cu atenție, de câte ori îi depășeșete Emilian Frâncu ca pregătire și realizări citind rândurile următoare,
Definitorii pentru un om de succes sunt educația primită în primii ani în familie și școală, dar și descendența sa.
Emilian Frâncu este unicul copil al profesoarei Valentina Frâncu și al lui Cornel Frâncu (licențiat în litere și drept, Doctor în Drept internațional, fost prefect de Alba). Provine dintr-o familie ilustră, care îi numără printre alți intelectuali de frunte ardeleni, pe Amos Frâncu (1829-1891), tribun în armata lui Avram Iancu și remarcat în bătăliile de apărare a Țării Moților din 1848, pe Teofil Frâncu (1844-1903) – unul dintre cei mai mari etnografi pe care i-a dat Ardealul și pe unchiul tatălui său, Amos Virgiliu Frâncu (1866-1933), avocat renumit, apărătorul principal al lui Ioan Rațiu în răsunătorul proces istoric al Memorandumului și unul din cei care a înființat Gărzile Naționale Române din Transilvania, cu rol important în realizarea Marii Uniri de la 1918.
Este clar că la acest capitol niciun partid nu are un asemenea candidat.
Emilian Frâncu este inginer electronist (după studii medii la colegiul național „Al. Lahovari”, pe care le-a absolvit, în 1975,ca șef de promoției) și jurist (dublă licență), cercetător, ziarist, publicist, om de cultură, filatelist (cu premii naționale), șahist (candidat de maestru), om de afaceri – director general la REGAL SRL (și implicit la RTv „Vâlcea Unu”) și la FILMAR SRL, întemeietor al Fundației Culturale „Vâlcea 1” (cu un rol important în stimularea creativității vâlcenilor), om politic.
Aveți careva dintre dumneavoastră un CV asemănător? Cred că nu, dar hai să trecem mai departe.
Pe plan politic Frâncu a devenit, în 1992, membru și apoi lider local al Partidul Alianței Civice; după fuziunea PAC – PNL, a ajuns consilier județean și a fost ales, la 11 noiembrie 2001, conducător al filialei județene liberale, pe care a ridicat-o la cote de vot spectaculoase; în anul 2000 a fost ales președinte al Asociației Patronale a Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din Vâlcea, iar din 2001 este membru fondator al Forumului Cultural al Râmnicului; a înființat secțiile audiovizuale (premieră națională pentru centre județene) la Muzeul Județean de Istorie, la Arhivele Naționale Vâlcea și la Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul”, prin donații de aparatură și casete audio-video.
Între 2004-2008 a fost deputat și apoi senator (2008-2012) în Parlamentul României, ocupând, între anii 2010-2012, importanta funcție de vicepreședinte (ales) al Uniunii Interparlamentare (UIP) – structură similară cu ONU, la nivel parlamentar.
Este autorul a 37 de legi. În anul 2011, a absolvit Institutul Diplomatic Român și apoi Institutul Național de Afaceri Interne.
În plan cultural a avut mai multe inițiative importante la personalități și evenimente deosebite din istoria și spiritualitatea românilor: a fost printre principalii inițiatori ai propunerii ca Sfântul ierarh martir Antim Ivireanul să fie ales drept ocrotitor spiritual al Râmnicului; a făcut mai multe demersuri pentru aducerea moaștelor Sf. Constantin Brâncoveanu la Mănăstirea Hurezi – ctitoria domnului martir; a inițiat în Parlament legea prin care ziua de 30 Noiembrie – Sf. Andrei, să fie zi liberă, nelucrătoare și sărbătoare religioasă națională, fiind decorat, în semn de recunoaștere a acestui merit, de către Patriarhul Daniel acest lucru dovedind din plin recunoașterea meritelor sale pentru că domnul Emilian Frâncu este de confesiune greco-catolică și nu ortodoxă.
În anul 2012 a avut în Senat două declarații de susținere a ideii de canonizare a domnitorului Mircea cel Bătrân.
A realizat numeroase filme documentare de televiziune, dintre care șase au fost premiate la festivaluri naționale și internaționale de profil (cele mai apreciate fiind reportajele turistice al căror scenarist și producător a fost: ”Potecașii de la Viorești” și ”Urșani, templu al libertății țărănești” – regizor Dan Mihalcea).
A publicat 7 cărți ca autor sau în colaborare, dintre care cele mai importante sunt: ”Râmnicu-Vâlcea. Mică enciclopedie”, vol. I-IV (2002- coautor: Ion Măldărescu), ”Istoria Comunității Catolice din județul Vâlcea” ( 2007- coautor Corneliu Tamaș) și – în coautorat cu același istoric – volumele I și II din ”Istoria județului Vâlcea”(2012).
A colaborat consistent la ”Enciclopedia județului Vâlcea” , vol. I(2010),II (2012) și III (în 2020).
Între 2008-2018 a primit titlul de doctor în Istorie la Universitatea Valahia și titlul de doctor în Drept la Academia de Poliție București. În urma activității doctorale au fost publicate rezultatele cercetarii în volumele: ”Istoria Comunității Catolice în Județul Vâlcea” (2017) și ”A Patra Putere” (2018).
Electoratul vâlcean a avut ocazia să constate cum deseori parlamentari sau candidați la această funcție nu cunosc bine limba română.
Emilian Frâncu este și vorbitor fluent de franceză și engleză. Unii dintre parlamenatri nu doar că nu au scris vreo carte, dar probabil că nici nu au citit una în ulimii ani. Frâncu deține o bibliotecă de peste 8000 de volume pe care intenționează să o doneze Bibliotecii Județene Vâlcea.
Știți ce înseamnă să fi filatelist de la 5 ani și să ajungi să ai o colecție de 100 de clasoare? Păi înseamnă pasiune, cultură, răbdare și atenție. Aveți așa ceva, domnilor candidați de la partidele mari? Ați făcut cu toții niște școli și mulți dintre voi și-au luat și diplome de masterat. Câți dintre voi ați învățat ceva de la dascăli celebri precum: Cicerone Păunescu (Şcoala cu Ceas), Dumitriţa Oăunescu (Şcoala Nr 5), Gibescu Victoria, Avramescu Ion, Păun Ion, Florea Rădulescu (C.N. Alexandru Lahovari)?
Câţi aţi vizitat muzee din 30 de ţări? Câţi aţi luat un premiu naţional pentru literatură, câţi aveţi titlul de candidat de maestru la şah?
Câţi ştiu că Emilian Frâncu a deţinut pe plan internaţional cea mai înaltă funcţie ca parlamentar de la Nicolae Titulescu până în prezent?
Câţi aţi fi în stare să creaţi o lege cap coadă singuri, un text de lege? Emilian Frâncu a promovat: Legea Oltchim prin care a evitat ca acesta să fie preluat de Zaembia; legea farmaciei; legea digurilor; legea zonelor metropolitane; legea Sfântului Andrei.
Şi în final pun două întrebări alegatorilor ce citesc acest text şi care ar dori să nu voteze nici cu PSD, nici cu PNL: ştiţi că pentru un mandat de deputat de Vâlcea se bat, direct, la redistribuire PRO România cu USR? Cum aţi putea să nu votaţi un om cu asemenea “istorie” ca Emilian Frâncu şi aţi prefera ca votul să meargă spre un partid care susţine căsătorille între persoane de acelaşi sex, care dispreţuieşte biserica, ajută multinaţionalele şi vrea drepturi pentru cei din LGBT şi care, mai ales, în Vâlcea, a promovat pe liste nişte necunoscuţi fără cea mai mică experienţă politică, administrativă sau legislativă?
Iar cei care aveţi studii superioare şi vă consideraţi intelectuali, mai citiţi vă rog biografia lui Emilian Frâncu, înainte de a merge la vot!

Traian GUMINSKI