FOTO: Ambasadorul Georgiei, la Vâlcea! Expoziție inedită de tipărituri georgiene la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul din Râmnicu-Vâlcea

România și Georgia, 300 de ani de relații culturale și economice. Momentul a fost marcat și la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea prin vernisajul expoziție „Prima Tipografie georgiană: izvorul relațiilor georgiano-române”. Expoziția a fost organizată cu sprijinul Ambasadei Georgiei la București și cuprinde documente și cărti de o valoare inestimabilă.


Printre exponate se numară primele cărți tipărite pe teritoriul georgian datorită sprijinului acordat, în urmă cu trei secole, de Sfântul Ierarh Antim Ivireanul și domnitorul Constantin Brâncoveanu. ”Ne bucurăm că la împlinirea a 399 de ani de relații între România și Georgia ne aflăm la această activitate, într-un spațiu generos cum este acesta de la Biblioteca Antim Ivireanul. Ne dorim ca această colaborare la care am pus bazele anul trecut să continue cu aceeași intensitate ca și până acum iar activitățile domnului ambasador să continue. Vreau să salut și oamenii de cultură prezenți aici în număr foarte mare”, a spus Florian Marin, prefect de Vâlcea.


”Domnule Ambasador, ați venit în cel mai frumos județ al României. După 300 de ani reluăm linia diplomatică printr-un act de cultură. Consider că această acțiune este una importantă. Vom da curs invitației și vom face și noi o vizită în Georgia”, a completat Adrian Bușu, vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea.


”Primele cărți tipărite în Georgia sunt expuse în premieră la Râmnicu Vâlcea. Aici și în această regiune a trăit mulți ani și a pătimit mult sfântul martir Antim. Sunt convins că sufletele strămoșilor se bucură din ceruri. Lucrările lor, chiar și după trei secole, ne unesc din nou, georgieni și români. Martirii se bucură că a lor cauză este vie și unește două popoare. Nu trebuie să uităm această cauză și trebuie să o continuăm”, a declarat Nikoloz NIKOLOZISHVILI, ambasadorul Georgiei la București.
La baza bunelor relații culturale și economice dintre cele două țări au stat, în urmă cu trei sute de ani, domnitorul statului georgian feudal Vakhtang al VI-lea, domnitorul Constantin Brâncoveanu și Sfântul Ierarh Antim Ivireanul. ”Sfântul Antim aridicat cultura vâlceană la o înflorire fără precedent. A tipărit nouă cărți, cea mai importantă fiind Omul Bucuriei”, a conchis Ștefan Zară, preot și consilier cultural Arhiepiscopia Râmnicului.
În debutul expoziției „Prima tipografie georgiană – izvorul relațiilor georgiano-române”, Corul Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, dirijat de pr. Siluan Dumitru Scurtu, a interpretat câteva cântări bisericești. Evenimentul cultural a fost organizat de Ambasada Georgiei la București, Biblioteca Națională Parlamentară din Georgia, Centrul Național de Manuscrise din Georgia și Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea.
Documentele din patrimoniul georgian expuse la Râmnicu Vâlcea au un regim special, astfel că vâlcenii interesați au putut vizita expoziția doar pentru câteva ore.